JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Core M ska ge tunna fläktfria plattor

BroadwellCore M ska ge tunna fläktfria plattor

Intels första processorer i 14 nm-generationen kallad Broadwell ger samma prestanda som sina föregångare i Haswell. Men på mindre strömförbrukning. Det tycker Intel ska utnyttjas till bygga att tunna pekplattor med små batterier och utan fläkt.
Intels Windows 8.1-referens-pekplatta på den första Broadwellprocssorn heter Llama Mountain och är 8 mm tunn. En platta av detta slag ska kunna klara sig på 3–5 watt .

Broadwell är samma konstruktion som föregångaren Haswell, men flyttad från 22 nm till 14 nm. Den nya processtekniken i sig krymper effekten med en fjärdedel.

Broadwell

Att strömförbrukning var viktigt för Intel märks på utvecklingslagets grundläggande konstruktionsregel: en ändring som ökar energiförbrukningen med en procent måste minst öka prestanda med två procent. När den förra arkitekturen Haswell togs fram – under ledning av svensken Per Hammarlund – nöjde man sig med ökningar i energi och prestanda som var lika stora.

De första två Broadwellprocessorerna heter Core M och tillhör Broadwell-Y, efterträdare till Haswell-Y.

De två Core M-processorerna är dubbelkärnor med två respektive fyra trådar. De mäter 30 x 16,5  x 1,04 mm och klockas i 800 MHz och 1,1 GHz med turbolägen på 2,0 respektive 2,6 GHz.

Broadwell


Deras grafikkärnor är klockade i 100 MHz med turbolägen på 800 respektive 850 MHz.

Broadwell-Y är bara fem procent snabbare än Haswell-Y per CPU-klockcykel, trots många åtgärder. En större schemaläggare och större buffertar ger processorn möjlighet att leta längre bak i instruktionskön för att hitta instruktioner som kan flyttas fram till tomma köplatser. L2-cacheminnets TLB (translation lookaside buffer) har  ökats från 1000 till 1500 platser vilket gör det virtuella minnet lite snabbare. Och branch-spekulationen ska ha gjorts effektivare.

Flytttalsmultiplikation sker numera på tre istället för fem klockcykler. Även division och vektoroperationer ska ha effektiviserats.  Liksom kryptografiska operationer.

Core M är en systemkrets som inkluderar en grafikkärna. Den är en vidareutveckling av samma kärna som används i föregångarna Ivy Bridge och Haswell. Den ska vara tydligt snabbare per klockcykel än Haswell med 3 x 8 exekveringsenheter jämfört med  2 x 10 föregångaren. Också ett större L1-cache hjälper att höja prestandan.

Dessutom – vilket kanske är en av de största innovationerna i Broadwell-Y – står GPU:n stilla det mesta av tiden. Den har en duty cycle där den som minst är aktiv 12,5 procent av tiden.

Provexemplar av Core M fanns i juli och slutprodukter med Core M ska vara klara till julhandeln. De första processorerna tillverkas i Oregon and Arizona. Nästa år startar även tillverkning i på Irland.

Det är hotet från den konkurrerande arkitekturen ARM som är orsaken till att Intel väljer att inleda Broadwellfamiljen med lågenergi-modeller, tror analytikern Anandtech. Men han påpekar också att det fortfarande är Intels arkitektur Atom som är huvudmotståndaren till ARM. Core M går inte att använda i billiga plattor eller i mobiler.

Nästa månad på Inte Developer Forum kommer Intel säkerligen att berätta mer om sin 14 nm-teknik och om Broadwell.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)