JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Fimpar kan bli superkondensatorer

Cigarettfilter blir superkondensatorFimpar kan bli super-kondensatorer

Det går att bygga superkondensatorer av begagnade cigarettfilter. Det har sydkoreanska forskare upptäckt. Prestanda är god och tillverkningsprocessen är enkel. Forskarna anser att tekniken kan utvecklas till att bli kommersiell.
Cigarettfilter består av acetat (konstfiber av cellulosa) och det är redan känt att acetat har en porösitet som lämpar sig för att lagra mycket laddning och att urladda den effektivt.

Forskarna ansträngde sig för att göra tillverkningsprocessen så enkel och billig som möjligt. Det enda processteget är att cigarettfiltren kvävedopas vilket är ett standardknep för att öka kapacitansen i kolmaterial.

Fimpkondensatorerna klarade 6000 upp och urladdningscykler utan problem – kapacitansen ökade faktiskt en aning, kanske på grund av att tilltäppta porer rensades, spekulerar forskarna.

Forskarna rekommenderar fortsatta studier av möjligheten att använd cigarettfilter som elektrod i superkondensatorer.

Forskarna testade fimpar från Marlboro Light Gold, Bohem Cigar Mojito och The One Orange. För att få tydligare mätvärden valde man ut  filter utan aktivt kol vilket vissa cigarettfilter har för att rena röken.

Att forskarna valde att undersöka just cigarettfimpar var av miljöskäl. Cigarettfimpar är en miljörisk just på grund av filtren. De flesta cigarettfimpar kastas direkt i naturen och det produceras 6 biljoner cigaretter om året. Det finns röster som anser att cigarettfilter bör förbjudas med hänvisning till miljörisken och att de inte ens gör rökning i sig mindre skadlig. En annan idé är pant på fimpar.

Superkondensatorer används bland annat i elfordon och mikrosensorer. De är ett alternativ till batterier där det krävs hög energidensitet, snabb urladdning och många laddcykler.

Här är forskarnas rapport (pdf).
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)