JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Stopp för svensk elektronikkylning
Nystartade Beakon i Malmö har lagts i malpåse efter att en vetenskaplig artikel upptäckts som kan göra det omöjligt att patentera och kommersialisera företagets termoelektriska chips, skriver nyhetsbrevet Rapidus.
Beakon Technologies, före detta Nano Freeze, har utvecklat en teknik för att skapa kyla utan rörliga delar, för att ge högre verkningsgrad till termoelektriska element. I somras var man färdig med sin prototyp och jagade riskkapital.

Men nu visar det sig att en tidigare icke uppmärksammad vetenskaplig artikel som berör företagets teknik kullkastat hela planen och gjort att investerarna fått kalla fötter. Artikeln kan göra det omöjligt för företaget att få patent på sin teknik.

– Det är tragiskt, utan den här artikeln hade vi helt säkert fått kapital, säger Beakons vd Nicklas Larsson till Rapidus.

De cirka tio miljoner kronor som riskkapitalbolagen Northzone Ventures och Technoseed redan investerat ligger också i farozonen. Nicklas Larsson hoppas dock enligt Rapidus att aktiviteten i bolaget ska kunna återupptas i någon form framöver.

Elektroniktidningen har skrivit om Beakon flera gånger, senast i vår översikt från i maj över uppstickarbolag med grön profil (länk).
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)