JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Chalmers stärker sin optoforskning
Ett nytt forskningscentrum för fiberoptisk kommunikation tar form på Chalmers. Där ska arbetas med både kort- och långsiktig forskning. Den officiella invigningen är i maj, men verksamheten är redan igång.
Fibre Optic Communications Research Centre, förkortat Force, är namnet på den färska forskningssatsningen inom fiberoptiska system på Chalmers i Göteborg.

Verksamheten har sin hemvist vid Institutionen för mikroteknologi och nanovetenskap, MC2, och ska bedriva både relativt kortsiktig, industrirelevant forskning och mer långsiktig forskning av fundamental karaktär.

– Nu samorganiserar vi all forskning på Chalmers med stark koppling till optisk kommunikation. Samarbetet överbryggar traditionella ämnesgränser och omfattar hela kedjan från komponenter till system, från experiment till analys, säger professor Peter Andrekson, som är föreståndare för Force.

Spektraleffektiv optisk kommunikation – som innebär att man med olika metoder kan pressa in ytterligare information i en optisk fiber med begränsad optisk bandbredd – är ett exempel på ett aktuellt forskningstema. Andra exempel är kostnadseffektiva och energisnåla lösningar för konsumentelektronik.

Den officiella invigningen av Force sker den 27 maj med en tvärvetenskaplig workshop.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)