JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Sverige omsprunget i fiberligan
Sverige är inte längre det land i Europa som har störst andel hem uppkopplade med fiber. Något överraskande har Litauen tagit ledningen i denna liga, med 18 procents penetration. Sverige har dock flest anslutningar räknat i antal. Bakom den litauiska uppryckningen står en operatör ägd av Teliasonera.
Fyra länder i Europa har mer än 10 procent av hushållen anslutna med fiber - Litauen, Sverige, Norge och Slovenien. Men utbyggnaden i Europa är mycket ojämnt fördelad. Frankrike, Portugal, Tjeckien och Bulgarien har precis nått en procents penetration, och i Tyskland och Storbritannien är fiber hem snudd på okänt.

Det framgår av färsk statistik från samarbetsorganisationen Fibre to the Home Council Europe. I siffrorna räknas såväl fiber till enfamiljshus som fiber till flerfamiljshus där enskilda lägenheter kan vara anslutna med lokala nät.

Litauens utbyggnad är remarkabel - ifjol var bara 2 procent av landets hushåll fiberanslutna. Landet hör till de fattigaste i Europa och har 3,4 miljoner invånare. Bakom ligger bland annat en storsatsning av den Teliasoneraägda operatören Teo LT, som förser flera hundra tusen hushåll med tv och Internet via sitt fibernät.

Totalt finns 2,5 miljoner fiberanslutna abonnenter i Europa. Tre fjärdedelar finns i sju länder. Sverige har flest anslutningar i absoluta tal – omkring en halv miljon – följt av Italien, Frankrike, Litauen, Norge, Holland och Danmark.

Störst tillväxt i Europa spås i Frankrike och Portugal, där fiber nu byggs ut i snabb takt och marknadsförs aktivt för att locka abonnenter.

Flera asiatiska länder har dock betydligt högre fiberanslutning än Sverige. I Sydkorea är omkring hälften av alla hem anslutna med fiber, och i Japan och Hong Kong finns fiber till mer än var fjärde hushåll. Även Taiwan har högre penetration än Sverige. I absoluta tal leder Japan, med över 13 miljoner fiberanslutna hem.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)