JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tävla om snålaste datorskärmen

Tävla om snålaste datorskärmen

Tillverkar eller importerar du en energisnål datorskärm? Då kan du delta i ”världsmästerskap i energieffektivitet” som stöttas av Energimyndigheten.
Tävlingen är ett led i att påskynda utveckling och spridning av energieffektiv teknik. Den sker inom ramen för det internationella samarbetet SEAD, Super-Efficient Equipment and Appliance Deployment Initiative, initierat av flera länders regeringar i G20 samt de nordiska länderna. Tävlingen startade förra året med tv-apparater.

– Modellerna som vann var 30-40 procent mer energieffektiva än de med jämförbar teknik. På så sätt främjar tävlingen marknaden för köpare som vill satsa på produkter som ligger i energieffektivitetens allra främsta linje, säger Peter Bennich på Energimyndigheten i ett pressmeddelande.

Han representerar Energimyndigheten i SEADs arbete.

De fyra regionerna Europa, Australien, Indien och Nordamerika får alla varsin vinnare i de tre olika storleksklasserna liten, mellan och stor datorskärm. Därutöver utses vinnare för teknik som inom kort kommer ut på marknaden och som bedöms ha störst potential att spara energi i framtiden.

– Tävlingen skapar en drivkraft att utveckla och sprida en energisnål teknik som går betydligt längre än lagens ekodesignkrav, säger Peter Bennich.

De datorskärmar som vinner, får marknadsföra sina produkter med utmärkelsen SEAD Global Efficiency Medal för att köparna lätt ska kunna välja den mest elsnåla skärmen.

Mer information finns på SEADs webbplats (länk).
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)