JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Rekordböter för TV-kartell
Philips, LG, Panasonic och fyra andra elektronikföretag bötfälls av EU-kommissionen för att ha ingått i en kartell som hållit uppe priserna på katodstrålerör till tv-apparater och datorskärmar. Företagen får böta rekordbeloppet 1,47 miljarder euro.
Redan för två år sedan kom en första dom kring LCD-skärmar där sex företag dömdes till böter på 648 miljoner euro. Dagens dom går längre tillbaka i tiden. Den omfattar åren 1996 till 2006 när katodstrålerör var vanliga i bildskärmar och tv-apparater.

Det fanns två karteller – en för tv-apparater och en för datorskärmar. Kartellerna arbetade på global nivå men böterna gäller bara Europa. Företagen har tidigare bötfällt i Sydkorea, Japan och USA.

De inblandade företagen delade upp kunder och marknader mellan sig och satte priserna. Kartellen anses har varit särskilt skadlig eftersom så mycket som 50 till 70 procent av priset utgjordes av katodstråleröret.

Chunghwa, LG Electronics, Philips och Samsung deltog i bägge kartellerna medan Panasonic, Toshiba, MTPD (som idag ägs av Panasonic) och Technicolor (fd Thomson) deltog i tv-kartellen (länk).
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)