JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Samsung Bada blir öppenkod
Nästa år kommer Samsung att släppa sitt mobiloperativsystem Bada i form av öppen källkod. Det blir alltså fritt för alla att utveckla egna badamobiler och -pekplattor vid sidan av Samsungs egna Wave 3, Wave M och Wave Y.
Uppgiften kommer från Wall Street Journal.

Samsung har inte lagt alla ägg i en korg utan använder både Android, Symbian, Windows Phone och Bada. Med alla dessa sammantagna är Samsung det företag som sprider sig snabbast i telefonerna just nu.

Att lansera och hålla ett eget operativsystem vi liv – Bada – kan vara ett smart drag eftersom det blåser mycket kring gratisalternativet Android just nu.  Det har visat sig inte vara så gratis som Google gett sken av. Allt fler androidtillverkare betalar öppet eller i smyg licenspengar till Microsoft för Android.

Som om inte det var nog stäms androidtillverkarna i flera patenträttegångar. Google panikköper just nu patent och till och med hela företag för att rusta upp sitt eget klena patentvapen. Samsung är ett av de företag som drabbas hårdast i stämningar från Apple som stoppat eller bromsat företagets försäljning av androidprodukter i flera länder.

Att Samsung nu förklarar Bada öppen källkod kommer att öka intresset för operativsystemet, vars tillväxttakt hittills inte imponerat. Om fler kan tillverka badatelefoner kan detta även öka Samsungs egen försäljning.

Samtidigt är det ett knep som redan testas utan framgång – som en sista räddningsåtgärd för Symbian gjorde Nokia om det till öppen källkod.

HPs operativsystem Webos är å andra sidan ett varnande exempel för den som tror sig kunna driva operativsystem helt på egen hand. HP tycks nu helt ha gett upp hoppet för Webos  – företaget slutar tillverka egna produkter på det, och sparkar drygt 500 av dess utvecklare.

Och RIM är ett ännu större varnande exempel. RIMs operativsystem Blackberry ledde länge den amerikanska marknaden och lyckades ett par år hålla emot anstormningen från Android och Apple IOS. Men sedan årsskiftet syns Blackberry i allt färre nya mobiler – antalet sjunker i absoluta tal på en marknad som vuxit med 77 procent de senaste fyra kvartalen. Också börskursen sjunker och företagets stora kvarstående värde kan vara dess patent – som är hårdvaluta i processerna mellan mobiltillverkarna.

Samsung är ett av företagen som pekats ut som möjlig köpare av RIM – men har  själv förnekat detta.

Bada tävlar inte bara mot Apple IOS och Android utan också med Windows Phone, som Nokia tillsammans med Microsoft ska försöka blåsa liv i.

Sammanfattningsvis tävlar just nu tre olika licensmodeller om smarttelefonmarknaden. Apple kör ett helt eget race med ett eget operativsystem som ingen annan får röra. Microsoft har full kontroll över källkoden till sitt eget operativsystem Windows Phone, men licenserar ut det till vem som helst som är beredd att betala. Google ger bort det egna operativsystemet Android gratis till alla som lovar att inte manipulera de delar av plattformen som visar Googles annonser.

Samsungs modell för Bada lägger sig nu närmast Android, men det är ännu oklart vilka krav på följsamhet – jämför med Google – som företaget kommer att ställa på de tillverkare som vill använda eller modifiera Bada.



MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)