JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Fler civilingenjörer i budgeten
Svensk industri är i stort behov av ingenjörer. Nu vill regeringen utöka civilingenjörsutbildningen med 400 platser, varav de flesta på KTH och Chalmers. Det framkommer i budgetpropositionen som läggs fram i morgon tisdag.
Enligt Arbetsförmedlingens prognoser är ingenjörsyrket det största bristyrket under de närmaste åren. Intresset för utbildningar inom matematik, naturvetenskap och teknik har också sjunkit konstant under flera år, men det senaste året tycks man dock ha kunnat skönja en ändring.

Därför förslår regeringen nu att antalet platser på civilingenjörsutbildningarna ska byggas ut med 400 platser redan till höstterminen nästa år. De största ökningarna sker på KTH och Chalmers som får 150 platser var.

– Regeringen har under flera år arbetat intensivt för att öka ungdomars intresse för matematik, naturvetenskap och teknik. Om intresset nu ökar är det självklart att våra tekniska högskolor måste ges förutsättningar att ta emot fler studenter, säger utbildningsminister Jan Björklund i ett pressmeddelande.

Förslaget läggs fram i den kommande budgetpropositionen. Där gör regeringen dessutom bedömningen att antalet platser bör ökas med ytterligare 200 under 2013 förutsatt att söktrycket är fortsatt högt.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)