JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Grattis på 20-årsdagen, World Wide Web
Den 6 augusti 1991 publicerade Tim Berners-Lee den första webbsajten någonsin, på en NeXT-dator på ett laboratorium hos schweiziska Cern. Webben är alltså fem veckor yngre än GSM-systemet.
Idag när vi tar webben för given är det nästan svårt att tänka sig att den faktiskt inte är äldre än 20 år. Födelsedagen ägde rum i lördags.

Tyvärr finns inte många spår kvar av den första webbsidan, inga skärmdumpar och väldigt lite dokumentation. Adressen var i alla fall http://info.cern.ch/hypertext/WWW/TheProject.html, och innehållet handlade om själva projektet World Wide Web. Den som tittade där kunde, enligt Cern, lära sig om hypertext, länkar och hur man satte upp en egen webbsida. Idag leder adressen till en informationssida om webbens historia.

Så särskilt många tittare hade den första sajten förstås inte heller, eftersom det bara var Berners-Lee själv och några av hans kollegor på Cern som hade tillgång till en webbläsare. Den första allmänt spridda browsern, Mosaic, kom inte förrän 1993. Året därpå grundade Berners-Lee World Wide Web Consortium vid MIT, där han alltjämt håller en chefspost.

Webben är därmed ungefär fem veckor yngre än GSM-systemet, som firade sin 20-årsdag tidigare i somras. Det var den 1 juli 1991 som världens första GSM-samtal ägde rum, mellan Finlands premiärminister Harri Holkeri och Tammersfors borgmästare Kaarina Suonio.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)