JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Sony Ericsson utanför topp-10
På den senaste listan från analyshuset ABI över världens största mobiltelefontillverkare är Sony Ericsson för första gången inte med bland de tio största. Marknadsandelen på 2,1 procent räcker bara till en elfteplats.
Under årets andra kvartal sålde Sony Ericsson 7,6 miljoner telefoner. Tian på listan, Alcatel-Lucentägda TCL, sålde 10,8 miljoner, vilket motsvarar 3,0 procents marknadsandel.

Men det är trångt på topplistans nedre halva. Sjätteplacerade RIM sålde 13,2 miljoner mobiler, sjuan HTC 12,1 miljoner, åttan Huawei 11,9 miljoner och nian Motorola 11,0 miljoner mobiler. Ett bra kvartal kan innebära flera positioners avancemang på listan, och ett dåligt kvartal kan ge ett rejält steg nedåt.

I toppen är det stabilare, men Nokias ledning är inte längre ohotad. Nokia sålde 88,5 miljoner mobiler under kvartalet och skuggas av Samsung, som sålde 74 miljoner mobiler. Så sent som för ett år sedan sålde Nokia 111 miljoner, och Samsung 64 miljoner. Enbart i Kina är Nokias minskning 12 miljoner mobiler det senaste kvartalet. Givet förändringstakten och Nokias bekymmer, både på smartmobilsidan och för de konventionella mobilerna, så tror ABI:s analytiker Michael Morgan att tronskiftet kan vara ett faktum redan vid slutet av året.

Raketen Apple kan också vara på god väg att ta över tredjeplatsen från LG. Apples Iphone säljer som smör, medan LG haft svårt att övertyga marknaden med sina Androidmobiler, trots innovationer som LTE-stöd och 3D-användargränssnitt. Även ZTE, femma på dagens lista, växer så det knakar och kan mycket väl också blanda sig i striden om tredjeplatsen.

Noterbart är att ABI enbart mäter leveranser till återförsäljare, och alltså inte försäljning till slutkund. Lageruppbyggnad och andra faktorer kan göra att siffrorna skiljer sig en smula från verkligheten. ABI mäter inte heller kontraktstillverkade mobiler utan ursprungsföretagets namn, så den stora gruppen Övriga, 18 procent av marknaden, kan mycket väl innehålla mobiler tillverkade av exempelvis ZTE eller Huawei.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)