JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Broadcom köper 4G-kompetens
Halvledarbolaget Broadcom köper Beceem, ett företag som gör Wimax- och LTE-kretsar, för 316 miljoner dollar.
Med köpet vill Broadcom ta igen förlorad mark gentemot Qualcomm, ST-Ericsson och Infineon inom kretsar för mobiltelefoni. Broadcom har redan ett brett utbud av kommunikationskretsar för 2G och 3G, och även för Bluetooth, Wlan och GPS. Men inom LTE har profilen varit betydligt lägre. Företaget har förvisso arbetat på att integrera LTE i sina basbandskretsar, men har inte visat upp något resultat. Och Wimax har man knappt brytt sig om.

Beceem å sin sida började just som Wimaxspecialist. Företaget hade runt halva marknaden för Wimaxkretsar i fjol, och är starkt på både infrastrukturs- och terminalsidan. Wimaxoperatören Clearwire hör till de stora kunderna.

Beceem har även pratat om att ta fram LTE-kretsar, och konstaterar att "innehållet är till 80 procent detsamma". Någon färdig renodlad LTE-krets har man dock inte. Dock visade företaget i våras upp ett kombinerat LTE-Wimax-chips, för terminaler som skulle kunna fungera i båda typerna av nät, och mellan nät med tidsmultiplex (TDD) och frekvensmultiplex (FDD).

Intel var en tidig investerare i Beceem och äger numera över 20 procent. Beceem har dock aldrig gått med vinst, i fjol omsatte man 44 miljoner dollar och gjorde en förlust på 17 miljoner dollar. Företaget ansökte i våras om börsnotering och planerade då att sälja aktier för 100 miljoner dollar.

Broadcoms köp väntas slutföras under första kvartalet 2011.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)