JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Sony Ericsson mot väggen om handeln med Kongo
casserititeSony Ericsson och Nokia deltar i ett seminarium i kväll organiserat av den svenska människorättsorganisationen Make IT Fair som just släppt en rapport om Kongos så kallade konfliktmineraler.
”Sony Ericssons arbete har hittills mest gått ut på att undvika tantal med ursprung i Kongo. Detta är en strategi som varken stöds av lokala organisationer i Kongo eller makeITfair.”

Det skriver Make IT Fair i en kommentar till sin rapport ”Voices from the inside”, som släpptes idag.

I ett seminarium i kväll i Stockholm, får Sony Ericsson en chans att kommentera rapporten.

Chefredaktören för tidningen Mobil, Linus Brohult, kommer att leda ett samtal mellan Kristina Areskog Bjurling från Swedwatch, Mats Pellbäck Scharp, hållbarhetsdirektör på Sony Ericsson och Mika Kiiskinen, etikansvarig på Nokia.

Bakgrunden är att det just nu skapas etiska regler runtom i världen för handel med Kongo eftersom dess mineraltillgångar – tenn, tantal, tungsten och guld – finaniserar väpnade konflikter.

Etikarbetet välkomnas av människorättsorganisationer. Men samtidigt fruktar de en överreaktion – att den enklaste vägen väljs att helt bojkotta Kongo som leverantör av mineralerna. Lokalbefolkningen i östra Kongo är enligt rapporten ekonomiskt beroende av småskalig gruvdrift för sin överlevnad.

Lösningen som förespråkas i den nya rapporten, är att låta de som berörs vara med och skapa reglerna.

– MakeITfair kräver att kongolesiska civila organisationer nu bjuds in till alla relevanta initiativ för konfliktfria gruvor. Det är de som sedan ska leva med effekterna, säger Eléonore Elfström Fauré, kampanjansvarig för makeITfair på Fair Trade Center.

Hela rapporten, ”Voices from the inside”, kan laddas hem här.

Seminariet ikväll äger rum klockan 17 på Hotel Anglais i Humlegården, Stockholm.
      
MakeITfair är ett EU-finansierat projekt som i Sverige stöds av bland annat Fair Trade Center, Svenska kyrkan och Swedwatch.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)