JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Microsoft-Allen stämmer Facebook och Google
Ett företag ägt av Microsofts medgrundare Paul Allen har stämt elva företag för patentintrång. Apple, Facebook, Google och Youtube hör till de svarande.
Det påstådda patentintrånget rör främst teknik för att på söksidor visa upp närliggande resultat, exempelvis på modellen "andra som sökt efter x har också varit intresserade av y" och teknik för att visa upp annonser, nyheter och liknande i webbläsarens utkanter.

De fyra patent saken rör ägs av företaget Interval Licensing, ägt av Paul Allen. Tekniken är dock utvecklad under 1990-talet i ett annat av Allen delägt bolag, kallat Interval Research, som är nedlagt sedan många år tillbaka.

– Interval Research gjorde tidigt banbrytande bidrag till Internetekonomin. Den här stämningen är nödvändig för att skydda våra investeringar, säger Interval Licensings talesperson David Postman till nyhetsbyrån AFP.

De företag som stämts är alla namnkunniga IT-jättar, som Apple, AOL, Ebay, Facebook, Google, Netflix, Youtube och Yahoo. Även tre kontorsmaterialkedjor omfattas av stämningen. Flera av dessa förnekar att de gjort något fel.

– Vi anser att stämningen är helt grundlös och vi kommer att slåss intensivt mot den, säger en talesperson för Facebook till AFP.

– Den här stämningen mot några av Amerikas mest innovativa företag speglar en olycklig trend av människor som försöker konkurrera i rättssalen i stället för på marknaden, säger en talesperson för Google till nyhetsbyrån.

Noterbart är att Microsoft inte finns med bland de anklagade företagen.

Patenten kan läsas i sin helhet här:
U.S. PATENT NO. 6,263,507 (länk)
U.S. PATENT NO. 6,034,652 (länk)
U.S. PATENT NO. 6,788,314 (länk)
U.S. PATENT NO. 6,757,682 (länk)
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)