JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tio gånger effektsnålare än Bluetooth
Det belgiska forskningsinstitutet Imec har utvecklat en rf-transceiver för korthållskommunikation som är tio gånger mer energieffektiv än Bluetooth och Zigbee. Vid en demonstration i veckan kunde forskarna skicka 1 024 kbyte/s över fem meter till en energikostnad på under en milliwatt.
Patientvård och då främst kroppsnära sensorsystem – exempelvis accelerometrar som placeras på en patients kropp och som kommunicerar med en basstation på några meters avstånd – är typiska områden som forskarna tror ska kunna dra nytta av den kommunikationsteknik som nu utvecklas på Imec.  

Förhoppningen är att den forskningsdemo som Imec nu har framme ska kunna börja produceras mot slutet av året. Det handlar om en transceiver som är tillverkad i 90 nm, kommunicerar på 2,4 GHz, matas med 1,0 till 1,2 volt och har en räckvidd på upp till fem meter.

Enligt forskargruppen ska tekniken göra det möjligt att skapa kroppsnära kommunikationsnät som kan fungera i upp till sex veckor utan batteribyte eller uppladdning. Dagens system fungerar omkring fem dagar.

Imecs långsiktiga mål är att dock skapa extremt energisnåla sensornätverk som kan skörda sin egen energi och alltså inte kräver batteri överhuvudtaget. Men dit är det fortfarande flera år kvar.

– Vi är fast vid batterier under överskådlig tid. Dagens bästa energiskördande komponenter kan leverera runt tre milliwatt, men dagens trådlösa elektronik konsumerar tre gånger så mycket, förklarar Bert Gyselinckx, ansvarig för Imecs program Human++ till sajten Power Management Design Line.

Han menar att radiodelen slukar upp till 47 procent av den energi som nätet använder. Därför är det just den delen som Imec i första hand fokuserar på att förbättra.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)