JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ericssons programspråk går till sjöss
powerzoneNär Tony Rogvall fick i uppdrag att utveckla ett styrsystem för elsystemet i båtar valde han att lösa uppgiften i det programspråk han själv varit med och skapat — Ericssons telekomspråk Erlang.
Det är Seazones nya digitala elsystem för båtar som har fått kommunikationsbryggan mellan elsystem, datorer och routrar implementerad i Erlang.

– Erlang är en helt suverän utvecklingsmiljö när man vill skapa mycket robusta och feltoleranta distribuerade realtidsbaserad system på kort tid, säger Tony Rogvall i ett pressmeddelande från Seazone, som han själv är delägare i.

Kärnan i SeaZones elsystem är en programmerbar digital elcentral kallad Powerzone som ansluts till båtens eller farkostens elförbrukare.

Elen kan fjärrstyras trådlöst via wlan från en dator eller en smartmobil. Kommunikationen går över Ethernet, wlan och CAN (CANopen) och konfigurering kan ske antingen direkt i centralens infällda skärm eller via en vanlig dator via nätverksanslutning.

Tony Rogvall skapade, tillsammans med Joe Armstrong och andra utvecklare på Ericsson, programmeringsspråket Erlang i slutet av 1980-talet för utveckling av styrsystem i telefonväxlar. Samma teknik använde han och andra i programvaruföretaget Bluetail i slutet på 1990-talet. Tony Rogvall är också en av grundarna till Synapse Mobile Network, och numera driver han Seazone tillsammans med hårdvaruexperterna Björn Evestrand och Erik Ettestam.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)