JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Rykte: Apple vill köpa Arm
Uppgifter i den brittiska tidningen London Evening Standard (länk) gör gällande att Apple vill köpa det brittiska processorbolaget Arm. Enligt tidningen skulle Apple vara villig att betala 8 miljarder dollar vid en sådan affär.
Resonemanget bygger på att Apple vill lägga beslag på Arms teknik och hindra konkurrenter från utnyttja denna. Enligt obekräftade uppgifter har Apple en licens som låter företaget använda Arms arkitektur, och det är denna som ingenjörerna på P.A. Semi - som Apple köpte för två år sedan - använt som grund för processorn A4 som är hjärtat i nylanserade Ipad.

Analytikerkårens åsikter går isär om ryktet.

– Helt osannolikt. Jag ser inte vad Apple skulle få ut av en sådan affär. Apple har en strategi att konstruera egna kretsar, men det gäller bara applikationsprocessorer, och det kan man göra med IP från Arm. Apple behöver inte köpa företaget, säger analytikern Janardan Menon på Liberum Capital till tidningen EE Times nätupplaga.

Att Arms aktie gick upp kraftigt ökade dock ryktets trovärdighet i somligas ögon.

– Min första reaktion var att detta är löjligt. Men reaktionen på aktiepriset oroar mig. Att aktien fortsätter att gå upp är en indikation på att det kan ligga något i ryktet. Men det är mer sannolikt är att Apple köper in sig med en tillräckligt stor post för att garantera Arms framtida oberoende, säger analytikern Didier Scemama på RBS till EE Times.

Andra rykten gör gällande att såväl Google som Microsoft arbetar på Arm-baserade processorer för kommande strömsnåla servrar. Dessa rykten anses stärkan Apples uppköpsrykte, då det som är dåligt för Google och Microsoft kan anses vara bra för Apple.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)