JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Färgbilder hittar fler tumörer

Färgbilder hittar fler tumörer

Svenska Sectra har utvecklat en teknik som innebär att upp till 50 procent fler tumörer kan upptäckas vid mammografi utan att stråldosen ökar. Det är en nyutvecklad asic som kan urskilja olika energinivåer i fotoner som ligger bakom tekniksprånget.
– Vi är först i världen med detta. Visst finns där konkurrenter, men vi håller distansen. Om ett år ska lösningen finnas ute på marknaden, säger Mats Danielsson som är professor i medicinsk bildteknik vid KTH och som varit med i utvecklingsarbetet av den nya mammografitekniken.

Photon Counting Spectral Imaging är namnet på tekniken, som innebär att man kan urskiljer olika energinivåer hos fotoner.

Hela idén grundar sig på att man får olika bilder från fotoner med olika energinivå och att bilderna visas i färg istället för som gråskalebilder. Tekniken innebär dessutom att man kan få tydligare bilder om man använder kontrastmedel vid en undersökning, eftersom det då går att endast avbilda bröstet med de fotoner vars energi absorberas av kontrasten. Med kontrastmedel påstås tekniken dessutom kunna visa hur aggressiv en tumör är och om en behandling som sätts in verkligen fungerar.

I Sectras mammografiutrustning detekteras tusentals fotoner per sekund – en och en. Direkt efter detektorn sitter en asic och det är denna som nu vidareutvecklats för ett kunna detektera olika energinivåer hos de olika fotonerna. Ett system innehåller omkring tusen asicar.

– I ett första skede har vi utvecklat en asic som kan urskilja två olika energinivåer, säger Mats Danielsson.

Asicen är utvecklad av Sectra i samarbete med KTH.

Just nu utvärderas ett mammografosystem med de nya asicarna på universitetssjukhuset Charité i Berlin.

– I Berlin har man kommit ganska långt med de kliniska testerna. Just nu är ytterligare två-tre system på väg ut som ska testas kliniskt.

Mats Danielsson tror mycket på tekniken. Den ger klart bättre resultat, utan att vara krångligare att använda eller kräva högre stråldoser än dagens system, menar han. Samtidigt kan utrustningen användas på traditionellt sätt, om läkaren vill.

– Det går fortfarande att få svartvita bilder om man vill och då blir resultatet exakt lika som i tidigare system, säger Mats Danielsson.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)