JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svensk Elektronik har börjat lobbyarbetet
Igår träffade en delegation från branschorganisationen Svensk Elektronik en grupp på Näringsdepartementet. Budskapet var att elektronikbranschen är viktig för Sverige och att nya direktiv och lagar måste vara rimliga.
– Sverige har en lång tradition av elektronik i världsklass. Elektronikbranschens betydelse för tillväxt och Sveriges konkurrenskraft kan inte nog betonas.

Det var budskapet från Maria Månsson, ordförande i Svensk Elektronik, då hon tillsammans med en delegation från organisationen igår träffade en grupp på Näringsdepartementet under ledning av Anki Bystedt, chef för enheten för forskning, innovation och näringslivsutveckling.

När branschföreningen bildades i januari (länk) genom sammanslagningen av Elektronikindustriföreningen och IM-föreningen stod ökad lobbyverksamhet högt på verksamhetsplanen. Mötet med Näringsdepartementet är ett av de första i den ansträngningen.

Föreningen upplever att den svenska elektronikindustrin är anonym och okänd, vilket är något man vill ändra på. Vid mötet beskrevs enligt en pressrelease att svensk elektronik har "hög kompetens för speciallösningar" och "en kultur som gynnar kreativitet och innovation".

Samtidigt poängterades vikten av att nya direktiv och lagar är rimliga och möjliga att ta till sig och följa. Som exempel på orimlig regel nämndes sanktionsavgiften för att ha missat anmälan till EE-registret, som låg på 100 000 kronor oavsett storlek då regeln infördes. Den sänktes till 10 000 kronor, sedan branschen påtalade orimligheten för regering och myndigheter.

– Regelverket för miljöfrågor för elektronikbranschen växer ständigt, och det är mycket viktigt att nya regler och direktiv införs på ett sätt som gör det möjligt för företagen att följa, samt att regelverket är likadant inom hela EU, poängterar branschföreningen i pressmeddelandet.

Maria Månsson konstaterar att mötet var givande samt att föreningen och departementet kommer att fortsätta dialogen om företagens villkor.l

 
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)