JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ingen ny halvledarfabrik 2010
Halvledarindustrin väntas öka sina investeringar i produktionsutrustning med 66 procent nästa år, men inte en enda ny halvledarfabrik kommer att tas i bruk. Hela ökningen går till att vässa befintliga anläggningar. Men eftersom flera fabriker kommer att stängas så blir branschens totala produktionskapacitet oförändrad.
Enligt en rapport från analyshuset Semi kommer halvledarindustrins investeringar i år att uppgå till 15,5 miljarder dollar, en halvering från fjolåret. Det var den största nedgången i historien för företag som levererar halvledarproduktionsutrustning.

Nästa år spås investeringarna ta fart igen, och öka med 66 procent till 25,7 miljarder dollar. Men några nya fabriker byggs inte, säger Semi.

– Vi ser en tillväxt de kommande åren, men alla planer på nya fabriker ligger på is. Företagen är mer intresserade i att investera i utrustning för att uppgradera sin teknik, säger Semis analytiker Christian Dieseldorff till tidningen EE Times.

För ett år sedan fanns planer på 19 nya fabriker under 2010. Av dem var 14 helt nya, medan i fem fall var själva byggnaden på plats men ingen produktionsutrustning installerad.

– Under 2009 har inga nya planer på fabriker tillkommit. Vi förväntar oss att de fem där byggnaden finns kommer att börja tas i bruk under 2010. Av de övriga 14 är det ett enda fall där vi tror byggnation kommer att påbörjas 2010, säger Dieseldorff.

Snarare kommer fler fabriker att stängas. Under 2009 framkom planer på att stänga 49 fabriker senast vid utgången av 2010. Flera har redan stängts. Det motsvarar 4-5 procent av branschens kapacitet. Men trots det tror Christian Dieseldorff att branschens totala kapacitet kommer att bli oförändrad nästa år, tack vare att de befintliga fabrikerna får utökad kapacitet.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)