JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Göte Andersson

Göte Andersson

Idag är det förbjudet eller väldigt begränsat för utlandsägda företag att verka inom många sektorer. Det gäller bland annat juridiska tjänster, byggverksamhet, mediatjänster, energidistribution, molntjänster, nätoperatörer och utbildningstjänster.
Samtidigt växer den kinesiska marknaden dramatiskt, den har i många år svarat för cirka 30 procent av tillväxten på hela världsmarknaden. I nominella termer är Kinas BNP idag cirka 60 procent av USA:s. Enligt flera prognoser kommer Kina ikapp USA inom uppskattningsvis tio år.

Säkrare färd med talande bilar

Färre olyckor och ett bättre utnyttjande av vägnätet. Det är visionen för Cooperative Intelligent Transport Systems (C-ITS), ett trådlöst kommunikations­system som tolv fordonstillverkare beslutade att införa från och med 2015. Beslutet, som fattades 10 ­oktober, kommer att göra det möjligt för fordonen att utbyta data med andra fordon om sin hastighet och position. Dessutom kan fordonen hämta information från trafikskyltar och av vägoperatörer.

Smarta elnät kan bli nästa exportsuccé

Standardiseringsorganisationen SEK Svensk Elstandard har lämnat in ett förslag till IEC (International Electrotechnical Commission) på en ny standard för smarta elmätare. De svenska elbolagen och nordiska elmätarleverantörer hoppas att standarden ska vinna men det är upplagt för strid eftersom det finns konkurrerande alternativ i Europa.

Tv på alla skärmar – telekomindustrins nästa jättemarknad

När konsumenterna vill kunna se på tv oberoende av var de befinner sig måste distributions­systemet anpassas så att de klarar allt från klassiska tv-apparater till smartmobiler, surfplattor och datorer. Tekniken kallas multiscreen och är nästa mångmiljardmarknad för telekomindustrin. Företag som Ericsson, Alcatel-Lucent, Cisco, Microsoft, Huawei och ZTE konkurrerar om nät­operatörernas gunst.

test
GÖTE ANDERSSON: Sverige, Tyskland, Frankrike och Storbritannien planerar nu bygga ut mobilt bredband med LTE och 3G/HSPA så att nationell täckning klaras. Genom att nyttja GSM900-frekvenserna för näten sänks kostnaden dramatiskt, i klassen 60–70 procent.

2009 blir startåret för framtidens IP-baserade konvergerade nät i Europa. Standard från Open IPTV Forum och avveckling av kretskopplade nät banar vägen för europeiskt ledarskap. Ericssonär mest aggressivt medan Nokia-Siemens och Alcatel-Lucent mer avvaktande.

GSM-industrin satsar på att flera hundra miljoner pc-användare ska använda GSM-industrins nya IP-telefoni och datatjänster, den så kallade Rich Communications Suite. Om GSM-industrin lyckas blir förlorarna Microsoft och operatörer med fast bredband.

I framtiden ska Sveriges nätoperatörer betala en avgift för sin frekvensanvändning. Avgiften ska vara så hög att nätoperatören hellre säljer eller hyr ut sina frekvenser om inkomsten från den egna verksamheten är för låg. Frekvenserna kommer därmed att över tiden omfördelas till verksamhet som sammantaget ger störst ekonomiskt utbyte. Det är kontentan i det förslag som lagts fram av regeringens utredare Nils Gunnar Billinger.

Telekomindustrin laddar nu för att lansera en ny generation mobiltelefoner 2009. Lockbetet är framför allt Presencefunktionen som automatiskt kan uppdatera varje mobiltelefon i världen med uppgifter om när en annan abonnent är tillgänglig och vilka av alla kommunikationsalternativ som kan nyttjas.

GÖTE ANDERSSON: I morgondagens telenät med IMS kan vem som helst utveckla nya teletjänster som kan få global räckvidd. Telekomindustrin räknar med att tiotusentals utvecklare anammar möjligheterna och tillsammans tar makten från dagens datakomjättar som Cisco och Microsoft.

Runt om i världen väntar nu programvaruindustrin att IMS-marknaden verkligen ska ta fart. Tiotusentals konsulter väntas få jobb på den nya marknaden.

Med nätstandarden IPX får nätoperatörer för första gången möjlighet att differentiera mellan olika kvaliteter på den levererade trafiken, och ta betalt för skillnaderna. IPX, utarbetat av GSM-industrin, är mobilbranschens hittills mest seriösa försök att ta befälet över den globala Internetmarknaden.

Fram till år 2020 behöver mobilindustrin få tillgång till uppemot 1200 MHz spektrum i nya frekvensband. Senaste tilldelningen stannade vid 400 MHz. Men industrin har inte sänkt ambitionsnivån.

Drömmen om en enda global standard för verkligt bredbandig mobil kommunikation kan bli verklighet. Både GSM-lägret och CDMA2000-anhängarna har anammat LTE, Long Term Evolution, med upp till 100 Mbit/s till användarna.
På sikt finns möjligheten att även Wimax och TD-SCDMA ansluter sig.

Sverige blev först i Europa med en samlad lösning för hur de omstridda tv-frekvenserna i marknätet ska nyttjas. Telekomindustrin får bygga nya mobila bredbandsnät. Tv-industrin inför den nya bildkodningstekniken MPEG4 och HD-tv i marknätet. Både tv- och telekomföretagen accepterar lösningen.

Scania, Volvo och Daimler, Europas ledande lastbilstillverkare, går i täten för avancerade telematiktjänster. De vill sälja intelligent lastbilsdrift till åkerierna. Enligt Scania går det att sänka bränsleförbrukningen med cirka fem procent för Europas tunga lastbilar. För Europas två miljoner tunga lastbilar motsvarar detta en sammanlagd årlig besparing kring 100 miljarder kronor.

 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)