JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Medea+ vi ha mer pengar till mikroelektronikforskning
När det andra året av Medea+, det europeiska forskningsprogrammet för mikroelektronik, summeras kan man konstatera programmet rullar på som planerat. Sammanlagt 36 projekt har antagits och den totala budgeten ligger på cirka två miljarder euro per år.
Fokus för Medea+ ligger på teknik och tillämpningar för system på kisel. Programmet startade år 2001 och löper över åtta år. De två första ansökningsomgångarna har resulterat i 36 projekt med över 230 deltagande organisationer och cirka 2 500 forskare från 16 länder.
Jean-Pierre Noblanc, som är ordförande för Medea+, kunde inte helt dölja sin frustration över att nivån på forskningsprogrammat är densamma som för tio år sedan.

- Kostnaderna för att bygga en fabrik för åttatumsskivor ligger på cirka en miljard dollar. Nästa generations fabriker för skivor på 300 mm kostar cirka två och en halv miljard dollar. Kostnaderna för forskning och utveckling ökar på motsvarande sätt men trots det ligger de europeiska staternas satsning på halvledarrelaterad forskning kvar på samma nivå som för tio år sedan.

- Det är också väldigt stora skillnader på hur mycket de anslagsbeviljande myndigheterna i de olika länderna ger i bidrag till de deltagande företagen. Jag skulle önska att man kunde enas om gemensamma riktlinjer, säger Jean-Pierre Noblanc.

- Vi skulle gärna se att till exempel styrkretstillverkaren Arm deltar och att Nokia ökar sitt engagemang.

En del av ointresset beror på att brittiska företag får delta på egen bekostnad och Finland ger inga bidrag till storföretag. Det är för övrigt samma linje som Vinnova tvingas arbeta efter.

I de nio projekt där svenska företag deltar är det högskolorna och småföretagen som får del av pengarna. Ericsson får delta på egen bekostnad.
Den tredje ansökningsrundan till Medea+ har precis avslutats. Beslut om vilka projekt som antas förväntas komma den 28 maj nästa år och projekten bör kunna starta en månad senare.

- Visst har vi nått en kritisk massa på forskningen i Europa men samtidigt måste vi säga nej till kvalificerade projekt eftersom finansieringen är så begränsad. Jag skulle önska att nivån kan öka till den andra fasen av programmet som börjar år 2005, säger Jean-Pierre Noblanc.

Per Henricsson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)