JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Chartered och IBM i produktionssamarbete
Den förlusttyngda kiselsmedjan Chartered tar hjälp av IBM för att knappa in på sina avsevärt större konkurrenter UMC och TSMC. Tanken är att volymfördelarna ska spara pengar samtidigt som utvecklingstakten höjs.
IBM och Singaporebaserade Chartered ska ta fram en gemensam CMOS-process. Första etappmålet är 90-nm, därefter följer 65 nm och eventuellt går man även gemensamt vidare mot 45 nm. Tillverkningen ska ske på skivor med en diameter på 300-mm och avtalet ger kunderna ökad säkerhet eftersom man kan erbjuda en identisk process i både USA och Singapore.

För att underlätta för kunderna ska IBM och Chartered även ta med EDA-leverantörer och leverantörer av IP-block i utvecklingsarbetet.
Produktionen ska starta i IBM:s fabrik i East Fishkill under tredje kvartalet nästa år. Under fjärde kvartalet nästa år ska detaljerna för 65 nm-processen vara klar.

Avtalet ger Chartered tillgång till fabriken i East Fishkill vilket gör att företaget kan skjuta på starten av sin nya fabrik i Singapore kallad Fab 7 till tredje kvartalet 2004.
Enligt uppgifter i EE Times får Chartered betala "hundratals miljoner dollar" i licensavgifter till IBM. Licenserna baseras bland annat på hur många kretsar som kommer att tillverkas så högre volymer gynnar bägge parter.

Avtalet omfattar inte IBM:s kiselgermaniumprocess eller kisel-på-isolatorteknik.
Enligt analysföretaget IC Insights kommer IBM att omsätta ungefär 510 miljoner dollar på kontraktstillverkning av halvledarkretsar. Det är något mer än Chartered som beräknas landa på 445 miljoner dollar.

Överenkommelsen med Chartered ersätter i princip det avtal IBM tidigare hade med UMC. UMC har istället etablerat ett samarbete med AMD och Infineon. Företagen håller på att bygga en gemensam fabrik i Singapore för en 90 nm-process på 300 mm-skivor.

Per Henricsson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)