JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Vinkelmätare ska sätta Kosakowski på kartan

Den pensionerade ingenjören Alex Kosakowski ska ta fram en serie produkter för att visa att han är kvar i matchen.

Pensionen stoppar honom inte

Alex Kosakowski har inga planer på att stuva undan elektroniken i en låda på vinden bara för att han fyllt 66.

Visserligen gick han i pension år 2015 när det var dags. Han lämnade då mätjätten Trimble och dess avdelning i Danderyd. 

Där hade han varit till och från ända sedan 1979 när avdelningen var ett eget företag som hette Geotronics. Han har tagit avbrott bland annat för jobb på Ericsson.

Parallellt har han nästan lika länge periodvis jobbat som konsult. 

Det fortsätter han med. Och det fick en lyckad start efter pensioneringen med ett åttamånaders konsultjobb som involverade VHDL och FPGA.

Nu inriktar han sig på att se till att alla uppfattar att han är kvar i matchen, trots pensioneringen.

Han har blivit rådd av sina närmaste att inte göra så stor affär av sin ålder inför intervjun.

– Men jag tycker det är lite märkvärdigt. Jag träffar inte så många likasinnade, som är lika gamla och fortfarande håller på. Det känns lite vemodigt att inte fler gamla kompisar forsätter.

Ett annat marknadsföringsproblem stavas NDA, non-disclosure agreement. Några av de intressantaste jobb han gjort får han helt enkelt inte prata om, som exempelvis militära projekt.

– NDA tar bort en möjlighet att hävda ens kunnande, säger Alex Kosakowski.

Vad kan man göra åt det?

– Man kan ansluta sig till ÅF eller något annat stort bolag. Det är en elegant lösning. Då garanterar bolaget kvaliteten och den enskilda konstruktören slipper försvara sitt kunnande.

Var det ett alternativ för dig?

– Både ja och nej. Det vore intressant. Men jag vill inte göra alltför mycket jobb. Jag är trots allt pensionerad och vill njuta av livet och barnbarn.

MELLANLANDNING BLEV SLUTSTATION

Alex Kosakowski kom till Sverige år 1976 från Warszawa, där han vuxit upp och studerat. 

Egentligen var Sverige bara en mellanlandning för att jobba ihop lite pengar till slutmålet – det förlovade landet USA. Men så träffade han en underbar tjej. Nu har han barnbarn.

– Jag stannade för gott. Jag älskade Sverige. Det låter som en klyscha men – jag älskar det här landet och trivs på alla sätt. 

– Jag vill tillägga att min fru har hjälpt mig oerhört mycket. Lärt mig samhället, hindrat mig från dumheter, hjälpt mig satsa på rätt saker, och mer ändå.

Hans första produkt är en vinkelmätare. Sådana är ett av huvudsystemen i så kallade totalstationer (elektrooptiska avståndsmätare), en produkt som Alex Kosakowski har några decenniers erfarenhet av.

Han var fram till pensioneringen med och utvecklade dem på internationella mätjätten Trimbles avdelning i Danderyd. Alex Kosakowskis fingeravtryck finns överallt: i analog- och digitalkonstruktion, optik, programmering, mekanik, signalbehandling och test. 

Ett av delsystemen är patenterat: ett målföljande system eller en geodetisk auto-tracker. Ett annat är patentsökt: ett avståndsmätarsystem med beräkningar som sker i programmerbar logik.

Det tredje delsystemet är en vinkelmätare – som nu blir produkt. 

Vad Alex Kosakowski tagit fram kan förstås inte mäta sig med en totalstation.

– Den är en cykel i jämförelse med det jetplan som de bygger på Trimble. Men den visar vad jag kan. 

Vinkelmätaren finns i fyra varianter som är producerade i provserier om 20 vardera och uppmätta. Den som vill kan förstås få den skräddarsydd. 

En gammal kollega har betatestat och ger goda vitsord: ”välutvecklad, väldesignad och välprogrammerad”. 

CE-märkning i Linköping var det sista sista momentet, som klarades av i somras.

– Nu knäpper jag skjortan och gör mig redo för försäljningsarbetet.

Vad är tillämpningsområdet?

– Jag vet inte, vi får se! skrattar han efter en kort tystnad.

– Det viktigaste är att den ska skapa intresse för mitt kunnande. Den är ett visitkort. Jag kastar en spann vatten i brunnen och ser vad som händer.

Vinkelkodare finns överallt.

– De sitter i allt som rör sig. I bilar, i printrar, tusentals saker. Därför är det svårt att säga var den kan hamna.

Är bron öppen? Hur fort går det? Stängde jag fönstret? Vad är klockan? Blev det jordbävning? 

En rätt monterad vinkelmätare ger svaret.

Skolor kan vara intresserade. Vinkelmätaren är pedagogiskt konstruerad och demonstrerar principerna den bygger på. Den kan kopplas till en pc, styras i experiment och rapportera data till Matlab och Excel.

Produkten är huvudnumret i Alex Kosakowskis marknadsföringskampanj för att sätta honom på kartan igen som konsult, efter pensioneringen.

Han har kollat upp vilka medier han kan kontakta, vilka kanaler som finns, vad det kostar, vad han egentligen vill marknadsföra, var han kan annonsera, och så vidare.

Noggrann och försiktig är han när han drar upp planerna. Undersöker och värderar vad som kommer att hända innan han fattar ett beslut om att gå vidare. 

– En gammal försiktig polack, kan man säga, skrattar han.

Att han kan mäta utfallet av kampanjen är viktigt – ett verktyg från Google mäter trafiken på hans webbplats, www.utd.se. 

Han vägrar använda Linkedin innan han vet hur dess mekanismer fungerar. Crowfunding – det studerade han men ratade. Istället finansierar han sig med egna pengar så långt det räcker, sedan tar han banklån om det behövs. 

Alex Kosakowski konstaterar att satsningen som han lagt upp den inte hittills innebär några risker.

– Ingen stort kan hända om jag gör bort mig. 

Något annat typiskt för Alex Kosakowski är att han gör det mesta själv.

– Jag brukar göra det. Jag gillar att lära mig. Det är min drivmotor. Jag är nyfiken på alla områden. 

– De områden jag stöter på försöker jag specialisera mig på, och lära mig grundligt. Jag samlar på mig byggstenar tills jag känner mig bekväm. Och sedan skapar jag någonting.

Artikeln är tidigare publicerad i magasinet Elektroniktidningen.
Prenumerera kostnadsfritt!

Nästa produkt från hans företag, UTD Innovations, är en absolutsensor med 65 536 steg per varv som inte tappar vinkel när man stänger strömmen, och med många gränsnitt för kunden att välja mellan.

– Efter den stannar jag till och väljer nästa utvecklingsmål.


FOTO: Joakim Svärling (vinkelmätaren), Cindy Kosakowski (porträttet), Alex Kosakowski (kretskorten)

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)