JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Europas tio största kontraktstillverkare

Ännu är inte alla bokslut för 2018 tillgängliga men Dieter Weiss på In4ma känner sig ändå tillräckligt säker för att presentera en tio-topplista. Bara ett nordiskt företag kvalar in, finska Scanfil.

Det har redan hunnit publiceras ett antal topplistor över de tio största kontraktstillverkarna av elektronik i Europa och att Foxconn, Flex och Jabil toppar är odiskutabelt. Men längre ner har det varierat vilka företag som kommit med.

I förra veckan blev ytterligare ett antal bokslut offentliga vilket gett ett överraskande resultat. Tjeckiska Wistron Infocomm mer än fördubblade omsättningen under 2018 till 1,105 miljarder euro vilket räckte till en femteplats.

Dieter Weiss lovar att återkomma med en förklaring till den imponerande ökningen men spekulerar i att handelskriget mellan USA och Kina kan ha resulterat i att produktion flyttats till Europa.

Han konstaterar vidare att Östeuropa för första gången är större än Västeuropa, 19,416 miljarder euro mot 19,203 miljarder euro. Totalt var den europeiska marknaden värd 38,619 miljarder euro i fjol.

Värt att notera är att hans siffror enbart omfattar elektroniktillverkning. Många EMS-företag har dessutom annan verksamhet som metallbearbetning för att kunna leverera kompletta produkter. Dessa delar ingår inte i siffrorna.

Fotnot: Enics har huvudkontor i Schweiz även om rötterna finns i Finland.

 

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)