JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Uppstartsföretaget Xenergic har tagit in åtta miljoner kronor, pengar som ska användas för produktutveckling och att initiera kommersiella samarbeten.

Processortillverkare har länge sparat energi genom att sänka matningsspänningen när det inte behövs full prestanda. Nystartade Lundabolaget Xenergic ska göra om tricket med cacheminnet.

Att sänka spänningen kan tyckas vara en självklar åtgärd för att spara energi men fungerar inte på ett SRAM. Delar av den logik som används för att läsa och skriva till minnescellerna skulle sluta fungera.

I en systemkrets kan cache-minnet stå för uppåt 50 procent av energiförbrukningen. Enligt Xenergic går det i bästa fall att sänka energiförbrukningen i cacheminnet med så mycket som 90 procent. Exakt hur stor besparingen blir beror på hur det är konfigurerat och hur ofta processor och minne är aktiva.

– De flesta brukar ta den klassiska arkitekturen och lägga till några saker för varje ny generation. Det är lite som att hålla en dinosaurie vid liv. Vi har en helt ny arkitektur, förklarade Joachim Rodrigues, associerad professor på Lunds tekniska högskola och medgrundare av Xenergic för Elektroniktidningen i juni.

– Vi har inte återanvänt någonting annat än bitcellen. För varje ny processgeneration optimeras den för att få så hög yield som möjligt, att ändra på den skulle inte vara bra, tillade Babak Mohammadi som är vd och medgrundare.

Almi Invest investerar två miljoner kronor i Xenergic. I emissionen på totalt åtta miljoner kronor deltar också privata investerare, bland andra Johan Qviberg genom Quinary Investment, samt de befintliga ägarna LU Holding och Anders Berglund.

Pengarna ska användas till produktutveckling och att initiera kommersiella samarbeten.

Läs en längre artikel här om Xenergic (länk).

ANNONS:

Oktoberchansen

Vill du ha en Raspberry Pi – den populära enkortsdatorn från Farnell element14?
    Vi delar ut tio Raspberry Pi 3 Model B+ bland de som tecknar en ny prenumeration på Elektroniktidningen under september och oktober. Även trogna prenumeranter som förnyar sina uppgifter kan delta i kampanjen.
    Farnell element14 sponsrar kampanjen, som pågår fram till midnatt den 31 oktober.
    OBS glöm inte att kryssa i rutan för nyhetsbrev för att kunna vara med i utdelningen!
Prenumerera och delta!
MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)