JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Ericssons programspråk för telekomtillämpningar – Erlang – skapades i slutet av 1980-talet. Drygt tio år senare, 1998, släpptes det fritt som öppen källkod och används idag i en rad andra branscher.

FÖR SPRÅKVETAREN

Erlang är ett dynamiskt typat funktionellt programspråk för telekomtillämpningar, utvecklat på Ericsson 1986 av Joe Armstrong, Robert Virding och Mike Williams.

Språket ersatte Ericssons tidigare lågnivåprogramspråk Plex. Semantiken hämtas från funktionella språk som Lisp och ML.

Den första versionen implementerades i logikspråket Prolog. En preprocessor till C höjde prestandan till en praktiskt användbar nivå.

Det är konstruerat för parallell bearbetning i distribuerade system och stöder feltolerans, mjuk realtid och hög tillgänglighet. Det är också väl lämpat för användning på moderna parallellprocessorer.

Erlang är ett generellt programspråk utvecklat för styrsystemen i telefonväxlar. De kan ses som distribuerade realtidssystem som måste vara robusta och feltoleranta. Dessutom är Erlang av naturen parallellt vilket passar perfekt för flerkärniga processorer.

1998 släppte Ericsson Erlang fritt och 2009 flyttades det till källkodsmolnet Github. Idag används det bland annat I banktillämpningar, e-handel och för spel. Tre användare som Ericsson nämner i pressmeddelandet som uppmärksammar jubiléet är Whatsapp, Bet365 och Klarna.

Telekomjätten påpekar också att 40 procent av all mobiltrafik hanteras i Erlang.

Erlangs namn är avsiktligt fyndigt taget både efter (den i telefonsystem förekommande) enheten Erlang och som sammansättningen av Ericsson Language.

ANNONS:

Oktoberchansen

Vill du ha en Raspberry Pi – den populära enkortsdatorn från Farnell element14?
    Vi delar ut tio Raspberry Pi 3 Model B+ bland de som tecknar en ny prenumeration på Elektroniktidningen under september och oktober. Även trogna prenumeranter som förnyar sina uppgifter kan delta i kampanjen.
    Farnell element14 sponsrar kampanjen, som pågår fram till midnatt den 31 oktober.
    OBS glöm inte att kryssa i rutan för nyhetsbrev för att kunna vara med i utdelningen!
Prenumerera och delta!
MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)