JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Efter tre års utveckling känner sig AOM (Alliance for Open Media) redo att släppa AV1, som är ett royaltyfritt videoformat. Flera IT-jättar stöder projektet.

Här (länk) kan du ladda hem allt du behöver för att börja implementera AV1, inklusive testdata och öppenkodsimplementeringar av både kodning och avkodning.

AV1 stöder 4K UHD. Vid slutet av 2019 kommer det att finnas 300 miljoner 4K-teveapparater, och marknadsundersökningsföretaget IHS Markit säger sig tro att AV1 kommer att få ett snabbt upptag inom strömmande UHD-upplöst media.

En av finesserna med AV1 är ett den gör rent hus med gamla anpassningar till dvd och annan skivbunden video för att istället fokusera på Internetvideo. En annan finess är att den ska vara konstruerad för att kunna accelereras effektivt i hårdvara.

Under ett par decennier har de stora video- och audioformaten kontrollerats av patentpooler som MPEG LA, och varit åtkomliga endast via licensavgifter. Detta har lagt en extra kostnad på konsumentelektronik och mediatjänster och gjort dem svåra att hantera för öppenskodsprojekt.

AOM grundades år 2015 av bland annat Amazon, Arm, IBM, Facebook, Intel, Netflix och Mozilla. 

Också Apple omnämns som ”grundande” medlem, trots att företaget anslöt sig till AOM så sent som i år.

Apple är ett av de företag som har ekonomiskt utbyte av de gamla MPEG-formaten, liksom Cisco, Google och Microsoft. Nu återfinns de alla i AOM. En som däremot saknas i gänget är svenska Ericsson.

Patentpoolen Velos är ett möjligt hot mot AV1. Velos är en av tre pooler som licenserar ut den senaste MPEG-videostandarden HEVC, AV1:s stora konkurrent.

– Vi tror det skulle vara oklokt av människor att utgå från att AV1 är ”royaltyfri”, säger Velos till Cnet.

– Vi vet att VP9 innehåller patenterad teknik från patentinnehavare som inte är medlemmar av AO Media. Detta inkluderar några av de patent som Velos licensierar för HEVC.

AV1 har räknat med patentattacker och rustat upp för att möta dem.

Den är medvetet konstruerad för att ta sig runt patentminor från ickemedlemmar. IT-jättarna som är medlemmar har en gigantisk volym egna patent att slå tillbaka med och har dessutom satt upp en gemensam försvarsfond. Och sist men inte minst: den som stämmer AV1 för patentintrång förverkar sin egen rätt att använda AV1. 

MER LÄSNING:
 
Branschens egen tidning
För dig i branschen kostar det inget att prenumerera på vårt snygga pappers­magasin.

Klicka här!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)