JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Blyet finns kvar i billig elektronik

Det har länge varit förbjudet att använda blyat lod i konsumentelektronik. Trots det finns det gott om billiga produkter som fortfarande innehåller det förbjudna ämnet. Det visar Kemikalieinspektionens sammanställning för 2017 där 16 företag har anmälts till åklagare.

– Det är företagens ansvar att se till att deras produkter är säkra att använda. De flesta av de inspekterade företagen har förbättrat sitt kemikaliearbete, men fortfarande är det många varor som innehåller farliga ämnen, säger Camilla Westlund, inspektör på Kemikalieinspektionen i ett pressmeddelande.

Verket inspekterade samma företag 2017 som 2016. Det innebär bland annat Biltema, Jula, Rusta och Teknikmagasinet.

Verket tittade på 261 varor, bland annat hemelektronik, leksaker och sportartiklar. I 61 av de granskade varorna upptäcktes minst ett farligt ämne över gränsvärdet i lagstiftningen. Det innebär att 23 procent av varorna innehöll förbjudna kemikalier

16 av de 19 företag som inspekterades anmäldes återigen till åklagare. Det vanligaste överträdelsen var bly i lödfogarna. 

Den näst vanligaste överträdelsen var att mjuk plast innehöll kortkedjiga klorparaffiner, ett miljöfarligt ämne som även misstänks vara cancerframkallande. I några av varorna upptäcktes också mjukgörande ämnen, ftalater, som kan påverka kroppens hormonsystem. Sex av ftalaterna är förbjudna i leksaker.

Rapporten med alla inspekterade varor och företag finns här: (länk).


 

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)