JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Gratis elplanering från KTH

Ett verktyg som hjälper till att planera elektrifiering i utvecklingsländer är vad KTH utvecklat i samarbete med Världsbanken. Till skillnad mot alternativen är verktyget baserat på öppen källkod, så det kan användas fritt. Hittills har det nyttjats i bland annat Tanzania, Zambia, Nigeria och Afghanistan.

Planeringsverktyget OnSSET är i grunden ett geografiskt informationssystem (GIS) som utgår från data om aktuella landområden. Till detta adderas information som befolkningstäthet, befintliga elnät, närhet till infrastruktur som vägar, järnvägar och tillgängliga kraftkällor.

Arbetet med att utveckla verktyget har letts av KTH, som bidragit med sex forskare.

Mark Howells

– OnSSET kan användas för att planera hur elnät ska kunna expanderas över större landområden. Men det kommer också till användning när mindre, lokala elnät ska byggas och vid val av energiförsörjning i enskilda hushåll, till exempel solpaneler eller elverk, säger Mark Howells, professor i energisystemanalys vid KTH, i ett pressmeddelande.

Mark Howells hävdar att verktyget är det första i sitt slag som är öppen källkod. Alla alternativen är dyra.

– Ett av dessa alternativ har tidigare använts i Nigeria till en kostnad på runt motsvarande 40 miljoner svenska kronor. När vårt verktyg användes i landet hamnade motsvarande kostnad i stället på cirka 120 000 kronor, säger han.

Planeringsverktyget är resultatet av ett samarbete mellan KTH och Världsbanken (World Bank Group, WBG).

Förutom Afrika och Afghanistan har det använts för studier i Latinamerika och vissa områden i Asien. Studierna har publicerats i IEA:s World Energy Outlook.

Har kan du hittar mer information om OnSSET (länk).

 

 

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)