JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Qualcomms EU-böter: en miljard euro 

EU bötfäller amerikanska Qualcomm för att köpt sig ett monopol på processorer till Apple Iphone och Ipad. EU har utrett ärendet sedan 2015. Apple är enligt EU utan skuld. 

Böterna, som lyder på exakt 997 miljoner euro, motsvarar en tjugondel av Qualcomms omsättning i fjol. Och med en tjugondel föll också Qualcomms börskurs vid beskedet om domen.

– Jag hoppas beloppet är avskräckande, säger Margrethe Vestager, EU-kommissionens kommissionär för konkurrensfrågor.

– Qualcomms beteende var ett hinder för valfrihet och innovation för konsumenterna, och detta inom ett område med en stor efterfrågan och potential för innovativ teknik. Detta är olagligt under EU:s konkurrenslagar.

Ett avtal mellan de två innebar enligt EU att Qualcomms konkurrenter mellan år 2011 och 2016 i praktiken saknade möjlighet att ta sig in i Apples LTE-mobilprodukter.

Avtalet innebar att Qualcomm gav Apple rabatter till ett värde av minst två miljarder dollar.  När avtalet löpte ut, började Apple genast att köpa mobilprocessorer av Intel.

Qualcomm har under de senaste åren granskats hårt för sina affärsmetoder av konkurrensmyndigheter jorden runt. Det här är en i raden av böter som drabbar företaget.

Qualcomms ställning på mobilprocessormarknaden har varit så stark att företaget har kunnat diktera villkoren. EU sållar sig till raden av myndigheter som anser att de factomonopolet missbrukades så till den grad att det bröt mot konkurrenslagar.

Tidigare domar har utdelats av Kina, Taiwan och USA. De fyra domarna summerar sig till cirka 30 miljarder kronor, om Elektroniktidningen räknar rätt.

 

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)