JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Japanska Mitsubishi påstår sig ha utvecklat industrins mest avancerade kamerateknik för backspeglar, utan speglar. Genom artificiell intelligens ska olyckor undvikas, hävdar företagets som i framtiden vill befria sina nya bilar från traditionella sido- och backspeglar.

Lösningen som Mitsubishi just släppt är baserad på den egenutvecklade AI-tekniken Maisart AI som exempelvis kan skilja mellan gående, bilar och motorcyklar.

Installerad i ett fordon kan den upptäcka och urskilja ett objekt på upp till 100 meter. Det kan jämföras med konventionella kamerabaserade system som enligt Mitsubishi kan detektera objekt på cirka 30 meter. Likaså hävdar Mitsubishi att noggrannheten i detekteringen ökat från dagens 14 procent till 81 procent.

Samtidigt är inte allt fulländat ännu. Mitsubishi pekar på några detaljer som ska förbättras härnäst. Dels ska systemet bli mer robust i dåligt väder, i mörker och på slingriga vägar. Dels ska det göras ännu noggrannare genom att dra nytta av information i tidsserier – det vill säga data som samlats in under en given tid.

Sedan år 2016 är det godkänt att använda kamerabaserade back- och sidospeglar i bilar i Europa och Japan. De första kommersiellt tillgängliga bilar utan speglar väntas dyka upp i Japan tidigt nästa år, skriver Mitsubishi i ett pressmeddelande.

ANNONS:

Oktoberchansen

Vill du ha en Raspberry Pi – den populära enkortsdatorn från Farnell element14?
    Vi delar ut tio Raspberry Pi 3 Model B+ bland de som tecknar en ny prenumeration på Elektroniktidningen under september och oktober. Även trogna prenumeranter som förnyar sina uppgifter kan delta i kampanjen.
    Farnell element14 sponsrar kampanjen, som pågår fram till midnatt den 31 oktober.
    OBS glöm inte att kryssa i rutan för nyhetsbrev för att kunna vara med i utdelningen!
Prenumerera och delta!
MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)