JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Radio Dot presenterades hösten 2013 som ett enkelt sätt att förbättra mobiltäckningen i köpcentrum, kontor, arenor och andra större inomhusanläggningar. Nu förhandsvisar Ericsson den andra generationen som är avsedd för 5G.

Frekvensområdet har lyfts till 6 GHz, antennantalet är dubblat och den maximal datatakten har ökat till 2 Gbit/s.

Telekomjätten ger inga siffror på försäljningen av radiopucken men allt tyder på att den är populär. Redan 2016 hade över hundra operatörer installerat produkten i sina LTE-nät och i dagens pressmeddelande uppger China Unicom att företaget har tusentals installationer i Kina.

Den första versionen av 5G-standarden klubbades i december och några få operatörer kommer att dra igång nät redan i år. Självklart kommer de även att vilja ha bra inomhustäckning.

Martin Ljungberg

– Det vi gör nu är att få in den i 5G-världen med alla nya användarfall som finns där, säger Martin Ljungberg på Ericsson.

Förutom att öka datatakten för oss vanliga konsumenter passar radiopucken bra i många industriella tillämpningar som att koppla upp maskiner i en fabrik eller garantera mobiltäckning i en automatiserad gruva.

Den största förändringen i den nya generationen är att frekvensområdet ökat från 2,5 GHz till 6 GHz för att täcka in de nya band som öppnas upp för 5G. Dessutom ökar antalet antennelement från 2x2 till 4x4 och slutligen så klarar den nya modellen datatakter på 2 Gbit/s i nedlänken.

Dagen version kan visserligen komma upp i 1,6 Gbit/s men då krävs två radiopuckar och dessutom ett antal frekvensband som nyttjas samtidigt. Den nya generationen klarar 2 Gbit/s utan dylika trick.

För operatörerna blir det enkelt att uppgradera till den nya versionen.

– Vi har gjort simuleringar som visar att de kan placeras på samma ställen som för 4G.

Det innebär dock inte att den nya hårdvaran ska ersätta den gamla. Puckarna är smalbandiga, de täcker bara några hundra megahertz, så det blir inte möjligt att köra LTE och 5G parallellt i en radiopuck.

– Det kommer att dröja länge innan någon är redo att plocka bort sitt 4G-nät, säger Martin Ljungberg. 

Beroende av hur lokalen ser ut täcker en radiopuck mellan 500 och 1000 kvadratmeter. Det betyder att de behöver placeras ut med ett avstånd på 20 till 25 meter. I och med att golv och tak dämpar signalen mer än väggar bygger man normalt näten våningsplan för våningsplan.

Anslutningen mellan radiopuckarna och basbandsdelen av basstationen sker via en så kallad IRU, Indoor Radio Unit, som kan liknas vid en korskopplingsenhet i ett Ethernetnät. Varje IRU kan hantera upp till åtta radiopuckar på avstånd upp till 200 meter. IRU:erna är i sin tur kopplade till basbandet med kopparkabel eller fiber beroende på avståndet.

Rent praktisk kan man se signalerna från de åtta enheterna som är kopplade till en IRU som åtta olika signalvägar i luften vilka basbandet kan hantera. När man rör sig mellan två puckar som är anslutna till olika IRU:er motsvarar det att röra sig mellan två sektorer (antenner) som är anslutna till samma basstation.

Varje basband kan numera hantera upp till 192 radiopuckar vilket är dubbelt så mycket som den första generationen.

Kopplingen mellan radiopuckarna och IRU:n görs med vanlig Ethernetkabel (Cat 6a) som klarar både datatrafiken och strömförsörjningen.

Den utsända effekten har ökat från 50 mW till 250 mW per antenn eftersom bärvågorna är bredare frekvensmässigt och man vill ha samma utsända energi per megahertz som tidigare.

Räckvidden är ungefär densamma även om den högsta frekvensen numera är 6 GHz. Det hänger samma med att antalet antennelement ökat vilket gör att det går att köra 4x4 Mimo. 

De nya radiopuckarna är lite större för att få plats med fler antenner vilket medfört att diametern ökat från 14 cm till 20 cm

Den första generationen av radiopucken utvecklades i Sverige, men numera sker större delen av arbetet i Kanada.

De första fältförsöken drar igång i slutet av året och den kommersiella lanseringen är planerad till nästa år.
 

MER LÄSNING:
 
Branschens egen tidning
För dig i branschen kostar det inget att prenumerera på vårt snygga pappers­magasin.

Klicka här!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)