JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Av de 500 000 begagnade mobilenheter som årligen kommer till Redeems anläggning i Tartu i Estland är det idag bara 5 procent som inte kan återställas till säljbart skick.   

Många enheter är bara är ett par, tre år gamla – det finns människor som byter ut fullt fungerande telefoner efter bara ett års användning. 

Dessutom ökar kvaliteten på mobilernas komponenter för varje år: de klarar vatten mycket bättre, kamerorna blir bättre och skärmarna slagtåligare. Och människor tar hand om dem bättre eftersom de är dyra.

Redeem raderar data och plockar bort operatörslås. Telefonerna graderas efter hur mycket som fungerar – kamera, mikrofon, lampor, skärm. De stämplas som ”A+” om de i princip är i nyskick.

Defekta telefoner repareras. Eventuellt med komponenter plundrade från hopplösa fall. Batteriet är det som slits mest, men kan enligt Redeem ganska lätt bytas ut.

De renoverade telefonerna säljs på andrahandsmarknaden i Europa och över Internet. Köparna kan exempelvis vara företag som utrustar några tusen anställda med tjänstetelefoner. Renoverade telefoner halverar priset – minst.

Verksamheten skapades år 2011 av två studenter på Universitetet i Tartu som renoverade och sålde telefoner. Redeem köpte deras företag UPR Global år  2013.

Redeem återvinner globalt över 1,6 miljoner enheter per år. 

Källa: Redeem

ANNONS:

Oktoberchansen

Vill du ha en Raspberry Pi – den populära enkortsdatorn från Farnell element14?
    Vi delar ut tio Raspberry Pi 3 Model B+ bland de som tecknar en ny prenumeration på Elektroniktidningen under september och oktober. Även trogna prenumeranter som förnyar sina uppgifter kan delta i kampanjen.
    Farnell element14 sponsrar kampanjen, som pågår fram till midnatt den 31 oktober.
    OBS glöm inte att kryssa i rutan för nyhetsbrev för att kunna vara med i utdelningen!
Prenumerera och delta!
MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)