JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Fyra testbäddar för smart industri

Forskningsbolaget Swerea IVF har fått finansiering av Vinnova för fyra nya testbäddsprojekt inom det strategiska innovationsprogrammet Produktion2030. Tanken är att låta företag bygga upp och fysiska miljöer för att testa framtidens digitaliserade produktionsmetoder.

– Vi tror att den här satsningen är viktig för att förverkliga målet att vara bäst på att använda digitaliseringens möjligheter i svensk tillverkningsindustri, säger Elisabeth Sagström-Bäck, avdelningschef på Swerea IVF.

De fyra testbäddarna som tillsammans fått 23,5 miljoner kronor är:

HJT – Hybrid Joining Test bed for smart production
Testbädden kommer att fokusera på att stötta svensk industri i att utveckla en flexibel produktion med simulering och programmering i en digital tvilling som kombinerar den senaste tekniken för limning, hybridfogning, montering och mekanisk fogning.

DiSAM – Digitalisering av tillverkningskedjan av Additiv Tillverkning
Projektets mål är att koppla samman de fysiska och digitala plattformarna i tillverkningskedjan av additiv tillverkning. På detta sätt ska företag kunna utvärdera additiv tillverkning som produktionsmetod med potential att kunna minska ledtider, enkelt och snabbt kunna utföra anpassningar, skapa innovativa produkter samt upprätta spårbarhet i tillverkningskedjan.

Robotlyftet – Digi-load
Robotlyftet ska stärka konkurrenskraften hos svensk ytbehandlingsindustri genom att öka användningen av digitala tekniker i produktionen och mer specifikt inom områdena automatiserad hängning och nedplockning i ytbehandlingsprocessen.

VIST – Vision Inspection Swedish Testbeds
Projektet syftar till att knyta ihop befintliga testanläggningar inom både optiska mätmetoder och datahantering genom visualisering och på det viset skapar förutsättningar för företag att utveckla industrinära lösningar för inline ytkarakterisering i realtid. Projektet genomförs tillsammans med Linköpings Universitet och Mittuniversitet.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)