JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Google och Waymo har använt komponenter från Intel i sina självkörande bilexperiment ända sedan starten år 2009, bland annat har Intel specialutvecklat en asic. Nu ska samarbetet fördjupas ännu mer.

Företagen berättade övergripande om sitt samarbete i varsitt blogginlägg igår. Därefter har Reuters, Techcrunch och EE Times ställt frågor som fyllt i fler detaljer.

Xeon-processorer för datorkraft, Altera Arria-FPGA:er för bildanalys samt Gigabit Ethernetkort och Intels LTE-modem XMM för kommunikation.

Det är en del av de komponenter som suttit i Googles och sedermera Waymos självkörande bilar. 

Plus det kanske mest intressanta: en specialutvecklad asic som gör sensorfusionsberäkningar. Det säger Intels vd Brian Krzanich till nyhetsbyrån Reuters – ”a custom piece of silicon”.

I Reuters telegram låter det dessutom som om fler chips kan vara på väg. 

– Allteftersom tiden går kommer vi att lära oss vilken ytterligare mjukvara som kan läggas i kisel, för bättre prestanda, pris och strömförbrukning, säger Brian Krzanich till Reuters.

– Det kommer att komma ny innovation och nytt kisel ur detta. Det är det som vi tillsammans kommer att få ut.

När det gäller Waymos nyaste prototypbil för självkörning, Chrysler Pacifica, har Intel medverkat i konstruktionsarbetet från början.

För Reuters avslöjar Brian Krzanich att Waymo dock inte använder de chips och det system för datorseende som säljs av Mobileye, som köptes av Intel tidigare i år för 122 miljarder kronor.

Waymo har hittills konstruerat egna hårdvarusystem för lidar, radar, datorseende och datorkraft.

Waymo och Intel ska nu fördjupa sitt samarbete ytterligare.

– Det pågår en snabb förvandling mot självkörning och Intel gläds åt att få ligga i täten av utvecklingen tillsammans med andra industriledare, som Waymo, bloggar Intels vd Brian Krzanich.

Intel är känt för sina processorer till server och pc, men har under de senare åren också köpt på sig stor portfölj teknik för självkörande fordon. Dessutom har Intel gått in i flera samarbeten och projekt med biltillverkare och underleveratörer.


BILD I INGRESS: Elektroniktidningen gissar att Pacificorna har denna låda i baksätet. Den heter Xeon Go och är en utvecklingsplattform för autonom körning. Den innehåller två processorkort med vardera ett acceleratorkort med en Arria 10 eller ”en asic”, och en ”automotive” Xeon. Korten talar med ett IO-kort via dubbla 10 Gbit/s Ethernetportar. 

MER LÄSNING:
 
magasinet

236
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)