JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. AI i vård och omsorg får Vinnovapengar

En dator som tittar dig i ögonen kan se om du håller på att få Alzheimers och Parkinson. Det tror Karolinska institutet i ett av sex AI-projekt inom vård och omsorg som nu får anslag från Vinnova.

FOU-finansieringsmyndigheten Vinnova är just nu frikostig med att dela ut pengar till projekt inom den nya AI-vågen.

Nya sätt att ställa både blixtsnabba och träffsäkra diagnoser, kan bli resultatet, hoppas Vinnova. Och individanpassad behandling. Och goda affärer.

Linda Swirtun

– Det finns stor potential att förbättra hälsa, vård och omsorg med hjälp av artificiell intelligens. Vi ser också möjligheter till utveckling av nya produkter som kan bli framtida exportframgångar för svenska företag, säger Linda Swirtun, ansvarig för utlysningen på Vinnova. 

Hit går Vinnovas AI-pengar:

• KI tillsammans med Optolexia AB analyser ögonrörelser för att diagnosticera Alzheimers och Parkinson. Optolexia med sina tretton anställda har tidigare låtit sina AI-datorer titta barn i ögonen när de läser, för att se om de har dyslexi.

• En AI kan hjälpa primärvården att diagnostisera och prioritera mellan vårdsökande. Det tror en kvartett bestående av KTH, Lunds universitet, Doctrin och Capio och får 1,9 miljoner kronor för ett projekt kallat ”Beslutsstöd för diagnossättning och triagering inom primärvården”

• Mälardalens högskola och Danderyds sjukhus får 3,2 miljoner kronor för projektet ”Intelligent extraktion av mental föreställning under stroke-rehabilitering”  

• Umeå universitet och Karlstad universitet får 1,8 miljoner för projektet ”Hantering av stress och kognition vid stressjukdomar: en AI-baserad digital coach för ett hållbart liv”

• Spectronic och Skånes universitetssjukhus får 1,8 miljoner kronor för projektet ”Ny state-of-the-art genom AI-användning vid tumörutlinjering inför strålbehandling”

• Ivbar institute och Västra Götalandsregionen får 1,2 miljoner kronor för ”AI för proaktiv och patientanpassad resursplanering inom akut vård”

Om du missade att söka AI-pengar den här gången, är det redan en y utlysning på gång, kallad ”Artificiell intelligens för bättre hälsa”.

Det här är inte första gången Vinnova stöder artificiell intelligens inom vård och omsorg. Här är några projekt som redan pågår:

• Ett självlärande e-hälsosystem för hemtjänsten tas fram av Aifloo och Skellefteå

• Örebro universitet och Universitetssjukhuset Örebro driver projektet ”Interactive Deep Learning for 3D Image Analysis”

• Karolinska Universitetssjukhuset, KTH, KI och Sectra testar artificiell intelligens för bröstcancerscreening,

• Mälardalens högskola, Lunds universitetet och Västmanlands läns landsting vill använda AI för att ”förvandla kvalitetsregister till individanpassat beslutsstöd”

• Autonom storskalig fyndanalys för effektivisering av bilddiagnostik görs av Sectra, Uppsala universitet och Östergötlands läns landsting

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)