JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Stor granskning av USB-laddare

Risk för brand eller elchock är de vanligaste orsakerna till att Elsäkerhetsverket slår ned på USB-laddare. Verket inleder nu en omfattande granskning som ska vara klar till sommaren.

– Vi sätter ofta försäljningsförbud på enstaka laddare men för att få en större effekt av vår marknadskontroll och öka kunskapen i samhället, ser vi att en djupare utredning är nödvändig, säger Mikael Carlson, projektledare och inspektör vid Elsäkerhetsverket i ett pressmeddelande.

Syftet är att få en bild av hur stort problemet med farliga USB-laddare är och utreda hur olika tillverkare uppfyller säkerhets- och skyddskraven. I de anmälningar om laddare som kommer in till Elsäkerhetsverket fördelar sig ungefär 50 procent på brand eller brandtillbud, 20 procent på elchock och 30 procent på övriga orsaker.

60 laddare har köpts in från fysiska butiker och via internet. Såväl dyra som billiga laddare från både kända och okända varumärken ska testas.

För att få mer kunskap om produkttypen och så säkra resultat som möjligt sker parallella undersökningar hos såväl oberoende testlabb som hos Elsäkerhetsverket själva.

– Vi hoppas att få upp ögonen på marknaden, inköpare och slutkonsumenter så att man blir mer uppmärksam på ansvaret när man säljer, förmedlar och köper USB-laddare. Just denna produktkategori omfattas av en massa tveksamma produkter. Vi ser redan nu att många aktörer inte följer lagen gällande CE-märkning och EU-försäkran och det är allvarligt, säger Mikael Carlson.

Resultatet kommer att publiceras i en rapport under juni månad.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)