JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. 👍 för Midsummer

Järfällaföretaget Midsummer, som tillverkar produktionslinor för lätta och flexibla tunnfilmssolceller, har i två omgångar sålt maskiner till en kund i Asien. Nu är produktionen igång och den asiatiska kunden tillverkar solcellsmoduler med en verkningsgrad på över 14 procent, avslöjar Midsummer.

För knappt två år sedan fick Midsummer en order på ”flera miljoner dollar” för Duo – företagets snabba, helautomatiska produktionslina för tillverkning av CIGS-solceller (koppar-indium-gallium-selenid).

I maj förra året kom ytterligare en order från samma asiatiska kund. Den andra beställningen – också den i mångmiljondollarklass – kom efter en testperiod hos kunden som visade på bättre verkningsgrad hos de tillverkade solcellsmodulerna än förväntat.

Midsummer har tidigare hävdat att företagets maskiner kan tillverka solcellsmoduler som har en verkningsgrad över 13 procent.

Nu avslöjar Midsummer att den asiatiska kunden dragit igång masstillverkning och att solcellsmodulerna som producerats nått en verkningsgrad på över 14 procent. De testade modulerna togs direkt ur tillverkningslinan under normala förhållanden och standardinställningar med ett CIGS-skikt tunnare än 1 µm. Testet har utförts av det fristående forskningsinstitut Chemitox i japanska Yamanashi.

Dup-systemet kan deponera ett CIGS-skikt på ett flexibelt substrat i en rulle-till-rulle-process. Midsommar menar att teknik kan användas i en rad olika tillämpningar där standardmoduler är för tunga, exempelvis på känsliga hustak.

 

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)