JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Surfa från flygplats till flygplats

Snart kan du vara uppkopplad från det att du går in på en flygplats tills dess att du lämnar flygplatsen där du landat. Det är målet för EU-projektet ICARO-EU som koordineras från KTH.

Bakgrunden till forskningsprojektet är att flygresenärer sällan kan surfa på sina mobiler ombord på flygplanen. I de fall det är möjlig är surfhastigheterna låga. Dessutom brukar det krävas en konfigurering av mobilerna. Upplevelsen är långt ifrån sömlös.

– Flygplanstillverkare, företag som tillverkar mobilnät och forskare måste arbeta tillsammans för att kunna utveckla ny nätverksarkitektur, nytt kommunikationssystem men också nya affärsmodeller. Allt detta för att kunna erbjuda internetåtkomst "gate-to-gate". Marknaden är enorm. År 2014 fanns det 160 flygbolag och 4 500 flygplan bara i Europa, säger Çiçek Çavdar på KTH. Hon är initiativtagare till och koordinator för projektet.

Dagens wifi på flygplan går via satellit. Framöver är det master på marken som ska erbjuda trådlös kommunikation. Tekniken kallas DA2GC och består bland annat av master som är riktade mot himlen.

Resultaten från projektet kommer att demonstreras på plats hos Airbus i München via ett så kallad "proof-of-concept". Vissa framsteg har redan gjorts; nödvändiga komponenter och funktioner för sömlös kommunikation på marknivå mellan mindre nätverk och flygplan testades framgångrikt i december 2016. Under året som kommer ska en mer komplett teknisk lösning testas i luften.

I forskningsprojektet ingår KTH, Airbus (Tyskland), Ericsson (Sverige, Tyskland) och Create-Net (Italien).

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)