JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Experthjälp på distans attraherar 20 miljoner

Linköpingsbolaget XM Reality – som utvecklat ett system för att via mobilen eller ett par specialglasögon ge experthjälp på distans – har tagit in 20 miljoner kronor som förberedelse inför en börsnotering, rapporterar DI Digital.

XM Reality grundades år 2007 för att utveckla ett system där en expert ser samma sak som den som befinner sig på en annan plats och ska reparera en maskin eller lösa ett problem. Ursprungligen behövde personen på fältet ha en hjälmliknande apparat på sig, i ett andra steg krymptes den till ett par större glasögon men det finns också en variant där de ersatts av en smartmobil.

Tekniken kallas Remote Guidence och går in under det hajpade begreppet Augmentet Reality som på svenska brukar kallas ”förstärkt verklighet”.

Experten ser exakt samma sak som sin kollega som kan vara i en anna världsdel. Kollegan kan se expertens instruktioner i glasögonen – vad experten pekar på  och hur det aktuella momentet ska hanteras.

Nu fyller bolaget på kassan och genom att befintliga ägare satsar pengar. XM Reality vill inte uppge hur mycket pengar bolaget tar in i emissionen men enligt Di Digitals uppgifter tar bolaget in 20 miljoner kronor.

– Vi siktar på att noteras under första halvåret 2017, säger företagets Johan Castewall till Di Digital.

Bland ägarna finns Christer Svensson, tidigare professor i Linköping och expert inom höghastighets- och lågeffektselektronik.
 

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)