JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

I ett sjuårigt projekt ska KTH och Acreo hjälpa Lettlands universitet att bygga upp utbildning, forskning och laboratorier plus ett innovationssystemmed fokus på materialforskning.

– I projektet kommer vi att arbeta tillsammans med att bygga upp nya laboratorier i Riga, och fördjupa samarbetet kring forskning och högskoleutbildning. Vi vill bidra till att mobiliteten för forskare och studenter över Östersjön ökar och på lång sikt bygger vi en sammanhållen region för ny kunskapsdriven industri och innovation,  säger Nils Nordell, föreståndare för Electrumlab på KTH, i ett pressmeddelande.

Det är institutet för fasta tillståndets fysik på Lettlands universitet (ISSP UL) i Riga som fått 15 miljoner euro från EU för utveckling av kompetenscentret CAMART. Pengarna ska räcka i  sju år. Dessutom bidrar den den europeiska regionala utvecklingsfonden med mer än 16 miljoner euro.

KTH och Acreo är mentorpartners i projektet. Med sin starka kompetens inom forskning, innovation och kommersialisering av forskningsresultat ska de stödja ISSP UL och Lettland att utveckla sitt innovationssystem . 

Bland annat kommer masters- och forskarutbildningar att ses över och uppgraderas i samarbete med Lettlands universitet för att utbilda specialister inom nanomaterial, nanoelektronik, nanofotonik och relaterade  områden. 

Utveckling av nya produkter och nystartade företag kommer att främjas genom förbättrad samverkan mellan studenter, forskare och entreprenörer. Nya laboratorier öppna för både akademiska och industriella institutioner i hela Östersjöregionen kommer att etableras. 

ANNONS:

Oktoberchansen

Vill du ha en Raspberry Pi – den populära enkortsdatorn från Farnell element14?
    Vi delar ut tio Raspberry Pi 3 Model B+ bland de som tecknar en ny prenumeration på Elektroniktidningen under september och oktober. Även trogna prenumeranter som förnyar sina uppgifter kan delta i kampanjen.
    Farnell element14 sponsrar kampanjen, som pågår fram till midnatt den 31 oktober.
    OBS glöm inte att kryssa i rutan för nyhetsbrev för att kunna vara med i utdelningen!
Prenumerera och delta!
MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)