JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Leasing ska locka husägare installera solceller

För 1500 kronor i månaden får du taket täckt med solceller, batterilager i garaget och en styrmodul som automatiskt delar elen när du har överskott. Efter tio år är installationen din. Elektroniktidningen har talat med Werel i Stockholm, som är först i Norden och kanske även i Europa med detta upplägg.

Werel är ett elbolag med i dag cirka 33 000 hushållskunder i Sverige och Finland. Det nya erbjudandet kallas Nordic light och Werel hoppas få 10 000 kunder för det, hälften i Sverige och hälften i Finland. 

Werel kallar upplägget för den första kompletta plug-and-play lösningen för produktion, lagring och delning av solenergi i Sverige. 

Markus Winfridsson

– Det finns många aktörer som levererar solceller och utrustning för att spara energi, och några få som levererar batterier. Men ingen vad vi känner till som levererar allt i ett paket i den här storleksklassen för villor, radhus och parhus, säger Werels försäljningschef Markus Winfridsson.

Nordic Light kommer enbart att marknadsföras som ett leasing-erbjudande. En genomsnittlig villakund betalar 1500 kronor i månaden för ett system där enligt Werel enbart solceller och batteri med likvärdig prestanda skulle kosta kring 250 000 kronor.

Leasingavtalet löper över tio år, därefter blir all egen solenergi gratis för kunden. Garantin gäller totalt trettio år.

– Efter tio år betalar kunden en symbolisk sista betalning och därefter är all solel gratis.

För en normalvilla innehåller paketet 60 kvadratmeter solceller, ett batteri för lagring av 5–15 kWh och en smart enhet som planerar för lagring och konsumtion av egenproducerad el baserat på familjens rutiner.

Werel-kunderna med sina solceller och batterier bildar tillsammans ett sorts distribuerat solkraftverk med inbyggd energilagring. När den egna produktionen överstiger konsumtionen får kunden ett energitillgodohavade.

Redan ett litet Werel-nätverk med några hundra enheter kommer enligt Werel att kunna operera helt autonomt under stora delar av året. 

Adaptiv styrning och automatisk elhandel och lagring – det låter som komplex mjukvara – är det er egen?

– Vissa delar utvecklar vi helt själva. Nordic Light-paketet är en hybrid mellan mjukvara och hårdvara från oss och samarbetspartners, säger Markus Winfridsson.

Kommer ni att licensera styrtekniken?

– Vi kommer absolut att licensiera ut vår plattform till lämpliga partners och på både den inhemska och den globala marknaden. Vi är på ett större mission, vi tror inte på ensamrätt och exklusivitet . Vi tror att detta är enda sättet att verkligen möta de utmaningar som vårt klimat står inför.

Vad kan du berätta om styrdatorer och annan elektronisk hårdvara för Elektroniktidningen?

– Tyvärr, vi vill inte avslöja för mycket i det här tidiga skedet. Men det kommer. Och då står ni först i kön.

Finns det någon skattemässig eller tariffmässig strategi bakom det upplägg ni har valt?

– Det är ingen hemlighet att regeringen tittar på hur de kan beskatta solel och hur elbolagen och nätbolagen tittar på hur de kan tjäna pengar. Här finns det stora vinningar med att vara mer självförsörjande.

– Tittar vi på Danmark har de fått högre skatter på kWh i takt med att elpriset gått ner. Vidare ser vi att nätbolagen arbetar för att hålla sina höga priser.  Använder du nätet i mindre utsträckning så minskar du din kostnad. 

– Vi kommer även driva frågan om att all sol-el som delas eller köps i näten skall vara utan nätavgift. Det kommer leda till ännu större flexibilitet för våra kunder och miljövinster för samhället.

Kan man tänka sig att spelreglerna ändras med åren och ekonomin i paketet ställs på huvudet?

– Vi tror att kWh-priset kommer att sjunka, medan en del andra andra tror att det kommer att stiga. Det är väldigt svårt att sia om andra ekonomiska förändringar såsom skatter. Vi har utvecklat vårt paket med grund i Parisavtalet och tror att regeringar kommer stödja denna transformering till grön el även framöver.

När de tio åren gått så förlorar ni en kund?

– Målet är så klart att alltid vara bästa leverantör. Anser inte kunden att vi är det när kontraktet löpt ut står det denna fritt att byta. Men som sagt kommer vi att arbeta hårt för att alla skall bli nöjda, plus att vi har en hel del spännande tjänster på lager som kommer göra vårt erbjudande än mer attraktivt.

Hur långt räcker egna solceller för att täcka en villas behov året runt? 

–  Vi har kalkyler för varje geoposition som finns, så vi kan göra ett bra estimat. Vårt syfte har varit att hitta en kostnadsneutral lösning där du byter systemkostnaden mot vad det hade kostat att köpa motsvarande kWh av en elleverantör. 

– Efter tio år har du hela besparingen utan att behöva betala för utrustningen. 

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)