JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Tillväxtverket får 78 miljoner kronor av regeringen för att stärka mindre svenska industriföretag inom automatisering, robotisering och uppkoppling – något som i politikermun numera kallas digitalisering. Pengarna ska användas för att finansiera nya projekt och som extra resurs i redan pågående projekt.

– De företag som inte fokuserar på att utveckla sina tjänster, produkter och affärsidéer och utnyttjar digitalisering kommer att få det svårt att vara konkurrenskraftiga, säger närings- och innovationsminister Mikael Damberg i ett pressmeddelande.

Miljonregnet som regeringen nu skickar ut är tänkt som en satsning på rådgivning inom digitalisering för små och medelstora företag.

Vad ordet "digitalisering" står för är dock svårt att tolka.

Å ena sidan skriver Näringsdepartementet att alla svenska företag måste ta steget att bli duktiga på IT. Å andra sida skriver departementet i samma pressmeddelande att pengarna som nu satsas typiskt kan komma att användas i projekt där man ”simulerar hur ett nytt material kommer fungera i en motor” eller ”hur man som underleverantör smartast kan skruva ihop en komponent till en lastbil” - två exempel som inte har med IT att göra.

Hur som haver, målet är enligt Näringsdepartementet att Sverige inte ska bli ifrån sprunget av länder som Singapore och Sydkorea, som just nu digitaliserar sin tillverkningsindustri i snabb takt. Pengarna som nu skjuts till ska därför användas för att stärka små och medelstora industriföretag här i landet genom rådgivning och bidrag, allt för att modernisera inom den digitala världen.

I Tillväxtverkets uppdrag ingår också att samordna den egna verksamheten inom detta område med Almi, Vinnova, Rise och Bolagsverket.

– Jag hoppas också att kommunerna kan vara delaktiga i detta arbete eftersom vi vet att de sitter på ovärderlig kunskap om det lokala näringslivet, säger Mikael Damberg i pressmeddelandet.

 

ANNONS:

Oktoberchansen

Vill du ha en Raspberry Pi – den populära enkortsdatorn från Farnell element14?
    Vi delar ut tio Raspberry Pi 3 Model B+ bland de som tecknar en ny prenumeration på Elektroniktidningen under september och oktober. Även trogna prenumeranter som förnyar sina uppgifter kan delta i kampanjen.
    Farnell element14 sponsrar kampanjen, som pågår fram till midnatt den 31 oktober.
    OBS glöm inte att kryssa i rutan för nyhetsbrev för att kunna vara med i utdelningen!
Prenumerera och delta!
MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)