JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. ABB säljer kabeltillverkningen i Karlskrona

Danska NKT Cables köper ABB:s verksamhet för högspänningskabel, som sysselsätter runt 900 personer i Karlskrona. Transaktionen värderas till drygt 8 miljarder kronor. Det danska företaget har tidigare köpt Ericsson Cables fabrik i Falun.

–  Vi välkomnar NKT Cables som ny ägare. Med sitt starka fokus på kabelverksamhet skapar NKT Cables ytterligare förutsättning för utveckling och tillväxt med fortsatta investeringar i verksamheten och i medarbetarna i Karlskrona, säger Johan Söderström, vd för ABB Sverige, i ett pressmeddelande.

ABB:s verksamheten inom system för högspänningskabel sysselsätter runt 900 personer som arbetar med tillverkning och utveckling inom marin högspänningskabel och underjordisk kabel i Karlskrona. Verksamheten, som är en del av ABB:s division Power Grids, hade justerade intäkter på 524 miljoner dollar under förra året.

NKT Cables konstruerar, tillverkar och säljer kraftkablar för låg-, mellan- och högspänningssystem, framförallt inom växelström. Företaget har cirka 3200 anställda, stora produktionsanläggningar i både Europa och Kina samt säljkontor världen över. Våren 2013 sålde bland annat Ericsson sin kabelfabrik i Falun till den danska koncernen.

– ABB:s verksamhet inom högspänningskabel kommer att addera betydande styrka till vår portfölj och bringa oss en tillverkning i världsklass. Vi kommer att kunna dra nytta av tekniken, kompetensen och de kompetenta medarbetarna för att ytterligare växa verksamheten”, säger Michael Hedegaard Lyng, vd och koncernchef på NKT Cables i pressmeddelandet.

I samband med försäljningen har ABB och NKT Cables skrivit ett avtal för långsiktigt strategiskt samarbete.

Affären väntas bli slutförd under första kvartalet 2017 och är villkorad av sedvanliga transaktionsvillkor och myndighetsgodkännanden.

 

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)