JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Häng med IoT Sverige

Häng med IoT Sverige

IoT som löser samhällsutmaningar inom offentlig sektor. Det är den första satsningen IoT Sverige beslutat om. Vill du hänga på? I så fall är det hög tid att agera. Sista ansökningsdag är den 31 augusti i år.

– Nu har vi beslutat att fokusera på IoT för byggnader och samhälle. Utlysningen är ute, säger Helena Forsmark, ordförande för IoT Sverige under den internationella konferens IoT for Real som gick av stapeln i Stockholm igår.

IoT Sverige är ett strategiskt innovationsprogram och en gemensam satsning av Vinnova, Energimyndigheten och Formas.

Men som alla vet är IoT ett yvigt koncept som står för oerhört mycket. För att komma vidare i djungeln har IoT Sverige skurit ut en del av kakan, för att satsa koncentrerat.

– Det känns väldigt skönt att vi nu beslutat att satsa i en viss riktning, säger Helena Forsmark till etn.se.

Utlysningen som just nu pågår syftar till att ta fram IoT-lösningar som bidrar till att effektivisera svenska myndigheter, kommuner, regioner och landsting. Typiska så kallade profilområden kan vara hemtjänst, sophantering, energi eller vatten och avlopp.

Tanken är att få offentliga organisationer att börja samarbeta med företag men också IoT-kunnig akademi som forskningsinstitut, universitet och högskolor. Genom samarbetet ska de tre lära av varandra.

– Därför måste de som söker täcka in alla tre sektorer, påpekar Helena Forsmark.

IoT Sverige har listat ett knappt 20-tal IoT-kunniga aktörer (länk) som är intresserade av den pågående utlysningen  och av att hitta samarbeten. Dessa företag går det bra att kontakta om du har idéer, men det går lika bra att samarbeta med andra.

Budgeten är satt till 12 miljoner kronor. Som mest kommer åtta projekt att få finansiering. Minst hälften av projektens budget måste – som alltid i denna typ av projekt – finansieras av deltagande offentlig organisation eller företag. Finansieringen går via Vinnova.

Planen är att de beviljade projekten ska starta den 20 oktober i år, och att de ska vara avslutade den sista juni nästa år.

Fast först gäller det att ansöka, vilket måste vara gjort senast den sista augusti i år.

Här kan du läsa mer om utlysningen och även ansöka (länk).  

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)