JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. USA storsatsar på självkörande bilar

USA:s transportminister Anthony Foxx vill öronmärka 3,9 miljarder dollar för utveckling av självkörande bilar. Pengarna kommer bland annat användas till att uppgradera väginfrastrukturen till att stödja kommunikation mellan fordon för att ge dem realtidsinformation om trafikförhållanden. 

Satsningen ska leda till att autonoma fordon ska kunna introduceras och börja användas snabbare.

Transportdepartement är av samma skäl i färd med att föreslå ändrade regler för att göra det enklare för fordonstillverkare att installera autonom teknik i sina fordon. Och så tar man fram en mall för lokal lagstiftning för att underlätta arbetet för delstater som vill stödja utvecklingen. Mallen ska vara klar om ett halvår. Idag tillåts testning av självkörande bilar på allmän väg i Nevada, Michigan, Kalifornien och Florida.

Chefen för USA:s transportdepartement annonserade satsningen på bilmässan Naias i Detroit igår och beskrev självkörande bilar som en väsentlig del av det 21:a århundradets transportsystem. Han tror de kommer att minska trängseln och höja säkerheten.

– Vi är på väg mot en tid då trängseln på vägarna bara kommer att bli värre, sade transportministern, som heter Anthony Foxx.

Orsaken är att urbaniseringen koncentrerar USA:s befolkning. 11 ”megaregioner” håller på att bildas, där till slut 75 procent av befolkningen kommer att finnas samlad.

Autonoma fordon är dessutom betydligt säkrare på de amerikanska vägarna, enligt ministern.

– Enkel matematik visar att självkörande bilar skulle ha räddat 25000 liv i fjol.

32000 dog på USA:s vägar år 2014. USA har liksom Sverige en vision om att dra ner siffran till noll.

På bilden ovan ser du Anthony Foxx under annonseringen flankerad av direktörer från Volvo och andra biltillverkare.

Följande biltillverkare har deklarerat att de arbetar med att introducera avancerat förarstöd eller självkörning i sina fordon: Ford, Honda, Toyota, Mercedes-Benz, Audi, BMW, Nissan och Hyundai.

Idag kommer Anthony Foxx att annonsera att regeringen bildar ett konsortium tillsammans med 16 biltillverkare för utveckling av säkerhetsteknik.

Källa: AFP

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)