JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Även Ford storsatsar på elbilar

Amerikanska Ford är den senaste av större biltillverkare som storsatsar på el- och hybridbilar. Fram till 2020 ska företaget lägga 40 miljarder kronor på 13 nya modeller inklusive en ny version av Focus Electric som ska börja säljas redan nästa år.

Efter bland annat Volvo, Audi, BMW och Mercedes är det nu Fords tur att lansera en storsatsning på elbilar. Företaget ska lägga ytterligare 4,5 miljarder dollar fram till 2020 på 13 nya el- och hybridmodeller.

Ambitionen är att 40 procent av modellprogrammet ska finnas i ett el- eller hybridalternativ.

Redan nästa år kommer Focus Electric med snabbladdning. Bilen ska säljas i USA och Europa och kunna laddas till 80 procent på 30 minuter. Det handlar om en likströmsladdning som ger ungefär 16 mils körsträcka. Dagen modell av Focus Electric behöver ungefär 2,5 timmar för motsvarande laddning.

För att minska ”räckviddångetsen” ska Ford gör om instrumentpanelen och förse föraren med konfigurerbara paneler för hur lång körsträcka som återstår.

Bilarna kommer att få ett bromssystem som återmatar energi och föraren får information om hur man bromsar på smartast sätt för att optimera återmatningen.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)