JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Okänd elbil ska utmana Tesla

Okänd elbil ska utmana Tesla

Faraday Future
Mystiken kring Faraday Future är stor eftersom ingen vet vem eller vilka som döljer sig bakom den nya elbilstillverkaren som ska utmana Tesla; det spekuleras kring Apple eller en kinesisk miljardär. Redan år 2017 ska en elbil vara redo för lansering.
Den nya biltillverkaren Faraday Future drog igång sin verksamhet under förra året i en övergiven Nissanägd forskningslokal i Kalifornien.  Idag har företaget 400 anställda – en siffra som förväntas ligga närmare 500 personer vid årsskiftet, enligt den egna hemsidan.

Målet är tydligt – att utmana Tesla. Det är en tuff utmaning för ett startupföretag, men pengar tycks inte saknas. De senaste dagarna har företaget nämligen aviserat att det inom kort kommer att bygga en helt ny och toppmodern tillverkningsanläggning – en investering på en miljard dollar.

För att nå sitt mål försöker Faraday Future attrahera de bästa  ingenjörer och designers som bilindustrin kan erbjuda. Bland andra har företaget lyckats värva Nick Sampson, före detta chefsingenjör för drivlina och chassi på Tesla model S, liksom Richard Kim som tidigare var chefdesigner för BMW i3 och i8, en före detta interördesigner från Ferrari och en batteriexpert från Elon Musks Space-X.

En orsak till att det har spekulerats kring att Faraday Future kan vara ett Apple-företag är mängden Tesla-anställda på lönelistan. Elon Musk har nämligen tidigare gått ut med att Apple stulit mängder av hans ingenjörer för stora pengar. Här finns förutom  Nick Sampson även Dag Reckhorn, Alan Cherry och Tom Wessner – alla från Tesla Motors.

Å andra sidan hävdar LA Times att det finns bevis för att Faraday Future är kopplat till den kinesiska entreprenören Jia Yueting, som bland annat har skapat Leshi Internet Information & Technology. Enligt Forbes har Jia Yueting en förmögenhet på drygt 65 miljarder kronor och enligt annan amerikansk press har han tidigare talat om att utmana Tesla.

Nick Sampson är företagets Senior Vice President och tycks tills vidare fungera som talesperson. I ett färskt pressmeddelande skriver han att en första bilmodell kommer att lanseras 2017. Ännu är fakta krig den kommande bilen väldigt mager. Det som däremot är känt är att den blir helt eldriven och att batteriet ska ha 15 procent högre kapacitet än Tesla Model S.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)