JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Finsk Kickstarter återuppfinner datorn

Finsk kickstarter återuppfinner datorn

En kvadratisk fickdator med pekskärm. Ett operativsystem helt utan ikoner, menyer, filer och fönster, där allt du gör synkas mot molnet. En prenumerationsmodell där allt ingår, även appar. Så ser det finska datorkonceptet Solu ut. Företaget har just startat en Kickstarterkampanj.
Hårdvaran på 1 x 1 decimeter är en Cortex A15-fyrkärna på 2,3 GHz från Nvidia med 1440 x 1440-skärm och en Nvidia Kepler GPU på 192 Cuda-kärnor. Den kan dockas med en 4K-monitor och har en batteri på 1200 mAh.

Solu har 4 Gbyte RAM och 32 Gbyte av någonting som företaget kallar cache-kapacitet – en grundläggande modell i operativsystemet SoluOS är att allt lagras i molnet medan de data som fysiskt befinner sig på datorn är cachelagrade.

Datorn annonserades i San Francisco den 15 oktober och har i skrivande stund samlat in 150 000 euro av sitt mål på 200 000.

Priset på Kickstarter är 349 euro, men till detta komma en månadskostnad på 20 dollar. I den ingår allt – alla appar du kan hitta i butiken och obegränsad lagring av data. Apputvecklarna får betalt allteftersom deras appar används. Affärsmodellen liknar alltså Spotify.  

Solu har byggt sitt eget datacenter i Finland för molndelen av Solu-systemet.

Användargränssnittet skiljer sig dramatiskt från vad vi idag är vana vid från pc, surfplattor och telefoner. Användaren ser noder sammanbundna av länkar som representerar ”collaboration spaces” (samarbetsrum) där noderna kan vara brev, presentationer, bilder och kontakter.

I företaget finns Victor Grishchenko, doktor på Delftuniversitetet som forskat kring hypertext och datacentrerade nät, och arbetat mycket med kollaborativa system. Bland hans tidigare uppdragsgivare finns Yandex, Rysslands Google.

Teknikchef på Solu är Pekka Nikander, tidigare senior forskare på Ericsson. Ombord finns också hårdvaruutvecklingskompetens i form av Maria Herajärvi, tidigare programchef på Nokia.

Maj 2016 hoppas företaget vara redo att skeppa en produkt.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)